Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Meriopas.fi on merellä liikkujan uusi kartta

Tiedote 8.2.2019 klo 9.01

Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Geologian tutkimuskeskus, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, Ahvenanmaan maakuntahallitus ja rannikon maakuntien liitot ja tiedottavat

Onko venematkan varrella kiinnostavia vierailukohteita? Missä ovat lähimmät vierasvenesatamat? Millaisessa säässä tänään purjehditaan? Onkohan mökkirannan lähellä havaittu sinilevää? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa uusi verkkopalvelu meriopas.fi. Meriopas.fi-palvelua esitellään tänään avautuvilla Vene-messuilla Helsingissä.

Selainpohjainen Meriopas.fi toimii myös mobiililaitteilla. Palvelu toimii Chrome-, Firefox-, Safari- ja Edge-selaimilla. Palvelu julkaistaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

VELMU_LSI221_MH_556x303
Meriopas.fi-palvelussa on mukana mm. Suomen vedenalaisen luonnon inventoinnissa (VELMU) kerättyä tietoa levistä, kasveista, selkärangattomista, kaloista ja merenpohjan geologisista ominaisuuksista. Inventoinnin tuloksena on muun muassa yli 100 000 valokuvan karttuva kokoelma.
© Mats Westerbom / Metsähallitus

Suomalainen meritieto kootaan yhteen

Meriopas on ensimmäinen osa Suomessa tuotetun merellisen tiedon saatavuutta helpottavaa Meritietoportaali-hanketta. Tavoitteena on luoda eri merialan toimijoiden tiedot ja aineistot yhdistävä kansallinen palvelu, joka parantaa meritiedon ja -aineistojen löydettävyyttä ja käytettävyyttä. Kokonaisuudessaan meritietoportaalin verkkosivusto ja aineistojen latauspalvelu julkaistaan osoitteessa itämeri.fi loppusyksystä 2019.

Portaalin kautta eri käyttäjäryhmät saavat tarvitsemansa meritiedon käyttöönsä nykyistä helpommin. Hanke panostaa erityisesti visuaaliseen selkeyteen, hakupolkujen ja käyttöliittymien toimivuuteen sekä aineistojen ladattavuuteen. Valmistuttuaan portaali palvelee useita käyttäjäryhmiä: esim. päättäjiä, opettajia, merellä liikkujia, tutkijoita, toimittajia, opiskelijoita, yrityksiä ja viranomaisia. Se tulee tarjoamaan mm. reaaliaikaista meritietoa, karttoja, ladattavia tutkimusaineistoja, tietoa meren tilasta ja opetusmateriaaleja. Portaalia kehitetään tiiviissä vuorovaikutuksessa eri käyttäjäryhmien kanssa.

Portaali toteutetaan yhdeksän organisaation voimin, mikä osaltaan edistää tiedon tuottajien yhteistyötä ja aineistojen yhdenmukaistamista. Meritietoportaalin toteuttavat Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Geologian tutkimuskeskus, Traficom, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, rannikkomaakuntien liitot ja Ahvenanmaan maakuntahallitus. Portaalin rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR). Meriopas.fi-palvelun on kehittänyt Fleetrange Oy.

Lisätietoja hankkeesta

Projektikoordinaattori Hanna Piepponen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. +358 40 1823334,
s-posti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

meriopas.fi
seaguide.fi
sea-guide.fi
havsguiden.fi

Meriopasta esitellään 8.–17.2.2019 Helsingin venemessuilla (Uusi Aalto -alue, osasto 1 F 5).

 

EMKR logo ja EU lippu

Kohderyhmä: