Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Pohjoisen tulvahuiput ajoittuvat touko-kesäkuun vaihteeseen

Tiedote 12.5.2017 klo 16.46

Tulvakeskus tiedottaa

Joki
© Päivi Tahvanainen

Jokien virtaamat kääntyvät kasvuun ensi viikolla Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, kun sää lämpenee ainakin väliaikaisesti. Tämänhetkisen ennusteen mukaan Kuiva- ja Simojoen hieman keskimääräistä suuremmat tulvahuiput ajoittuvat reilun viikon päähän. Iijoen vesistön järvien vedenpinnat ovat korkeimmillaan toukokuun lopulla ja vesi voi nousta katkomaan paikallisteitä tulvaherkillä alueilla.

Lapin jokien virtaamahuiput osuvat säistä riippuen toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun. Lapin tulvista odotetaan keskimääräistä suurempia runsaan lumen sekä myöhäisen kevään vuoksi.

Suurimmat tulvariskit kohdistuvat tällä hetkellä Kittilään Ounasjoella, mutta ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuuksia. Mitä nopeammin lämpötilat nousevat, sitä nopeammin lumet sulavat ja samalla tulvariskit kasvavat. Ongelmia voivat aiheuttaa myös jääpadot, tosin kevätaurinko haurastuttaa jokijäitä hyvää vauhtia.

Iijoella virtaamat ja vedenkorkeudet ovat nousussa, vaikka viime päivien kylmä sää on hidastanut nousua. Sään lämpeneminen saa virtaamat voimakkaampaan nousuun ensi viikon alkupuolella. Varsinaisen tulvahuipun ennustetaan osuvan toukokuun lopulle, jolloin Jongunjärven alueella veden ennustetaan katkaisevan maanteitä, ja Pudasjärvellä mökkejä voi kastua.

Simojoella jäät ovat jo liikehtineet ja varsinainen jäänlähtö tapahtunee ensi viikolla virtaamien kasvun myötä. Kiiminkijoki nousee vielä uudelleen keskimääräiseen tulvahuippuun ensi viikon lopulla. Oulun eteläpuolisissa joissa virtaamat ovat nyt laskussa ja niiden nousu jäljellä olevien lumien sulaessa jää pieneksi.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Lisätietoja:

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: