Puroaktiivi Juha Salosesta vuoden vesistökunnostaja

Tiedote 13.6.2017 klo 18.30
Juha Salonen
Longinojan virtavesikunnostusten vetäjänä vuodesta 2001 toiminut Juha Salonen on myös Longinoja.fi sekä www.facebook.com/longinoja sivujen perustaja. © Kuva: Maaret Ahlsved

Vuoden 2017 Vesistökunnostaja -palkinto on myönnetty Juha Saloselle, joka on toiminut vuosien ajan aktiivisesti Helsingin Longinojan kunnostamiseksi. Salonen on yhdessä muiden kunnostajien kanssa saanut aikaan sen, että Vantaanjoen sivupuro Longinoja on nyt Suomen ehkä tunnetuin puro.

Longinoja
Kalataiteilija ja graafinen suunnittelija Sakke Yrjölä on suunnitellut I Love Longinoja -merkin.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran Skes ry:n vuonna 2001 aloittamat jatkuvat kunnostustyöt ovat tehneet Longinojasta koko Suomen talkookunnostusten mallikohteen taimenen elvytystyössä. Puron varsista on samalla tullut yksi merkittävistä ulkoilu- ja oleskelualueista Helsingissä.

Ulkoisesti vaatimattomasta ojasta on sitkeällä vapaaehtoistyöllä kehittynyt yksi Vantaanjoen tärkeimmistä lisääntymispuroista Suomenlahden uhanalaiselle taimenelle. Purossa kutee vuosittain kymmenittäin suuria merivaelluksen tehneitä taimenia.

Olennainen osa kunnostustyötä on ollut aktiivinen tiedottaminen sekä harrastajille että alueen asukkaille. Juha Salonen on ollut siinäkin Longinoja Facebook -sivun ja Longinoja.fi-verkkosivun perustajana ja ylläpitäjänä avainhenkilö. 

Palkinto on osa vesistökunnostusverkoston toimintaa

Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon saaja voi olla henkilö, hanke, yhdistys tai yhteisö, joka on tehnyt esimerkillistä työtä vesistöjen kunnostuksen eteen. Palkinto jaetaan vuosittain järjestettävän vesistökunnostusverkoston seminaarin yhteydessä. Tänä vuonna seminaari järjestettiin 13.–14.6. Tampereella Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY), Pirkanmaan ELY-keskuksen, Freshabit LIFE IP -hankkeen, WWF Suomen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä.

Vuoden vesistökunnostaja valittiin nyt viidettä kertaa. Palkinnon saajan valitsee vuosittain vaihtuva raati, johon tänä vuonna kuuluivat Pauliina Louhi Metsähallituksesta, Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä, Elina Erkkilä WWF Suomesta, Johanna Lantto Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta ja Antton Keto ympäristöministeriöstä. Palkinnon ojensivat Saloselle Antton Keto ympäristöministeriöstä sekä Heidi Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää tietoa ja kokemuksia vesistöjen kunnostamisesta.

Lisää tietoa:

Tutkija Sini Olin, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 029 5251 481,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
> www.ymparisto.fi/vesistokunnostusverkosto

Juha Salonen, etunimi.sukunimi@skes.fi
> www.longinoja.fi

Kuvia median käyttöön:


Kohderyhmä: