Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Milja Räisänen: Kiertotalous tutuksi - Tietoa löytyy nyt monesta paikasta

RSS
1.3.2021 Milja Räisänen
 

”Kiertotalouden saralla tapahtuu nyt valtavasti”. Näin aloitti työtoverini Hanna Salo Ratkaisuja-bloginsa viime vuoden lokakuussa. Lähes samoilla sanoilla aioin itsekin aloittaa tämän blogin. Näyttääkin siltä, että Suomen matka kiertotalousyhteiskunnaksi on edelleen hyvässä vauhdissa. Ehdotus Suomen kiertotalouden strategiseksi edistämisohjelmaksi julkaistiin tammikuun puolessa välissä.

SYKEssä vietettiin viime vuonna 25-vuotisjuhlavuotta. Juhlahumussa aloimme SYKEn kestävän kiertotalouden strategisessa ohjelmassa pohtia, miten voisimme edistää kiertotaloustiedon levittämistä ja päivittämistä. Ryhdyimme kokoamaan lahjapakettia, jonka voisimme ojentaa kaikille kiertotaloudesta kiinnostuneille.

Parhaat lahjat ovat hyödyllisiä ja innostavia ja, jos meiltä kysytään, myös kierrätettyjä. Siksi päätimmekin jalostaa jo olemassa olevia materiaaleja. Käärimme hihamme ja aloimme tomuttaa aiempia SYKEn kiertotalousaiheisia julkaisuja etsien niistä hyviä kuvia ja infograafeja. Kuvia löytyikin runsaasti, osaa niistä päivitettiin ja muutamia uusiakin tehtiin.

Tomutuksen lomassa kävimme keskustelua keskeisistä kiertotalouden termeistä. Saimme muodostettua niistä yhteisen käsityksen. Päätimme julkaista sanaston osana lahjaa, mikä tarjoaisi myös mahdollisuuden keskustella termeistä laajemmalla joukolla. Käsitteitä voidaan sitten keskustelun pohjalta tarpeen mukaan hioa.

Julkaisimme lahjan 17. joulukuuta syke.fi-sivustolla. Siinä on kaikkiaan 25 kiertotalousaiheista kuvaa ja infograafia ja 25 kiertotalouden keskeistä termiä selityksineen .

Työ laajeni Tieteen termipankkiin ja Wikipediaan

Lahjan julkaisemisen jälkeen laajensimme termityöskentelyämme Tieteen termipankin täydentämiseen. Perustimme sinne ympäristötieteiden alle oman alaluokan kiertotaloudelle, ja veimme sinne joukon termejä.

Lopulta Wikipediakaan ei säästynyt siivousvimmaltamme. Paikkailimme kiertotaloudesta kertovaa artikkelia sieltä täältä, kasvatimme laadukkaiden lähteiden määrää, linkkailimme uusimpiin tietoihin ja piristimme kokonaisuutta muutamalla infograafilla.

Päivitystarpeita sivuille tulee varmasti eteen matkalla kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa, mutta niin on tarkoituskin. Sivuista on toivottavasti hyötyä kiertotalouden parissa työskenteleville. Toisaalta toivomme, että nämä väylät auttavat kiertotalouteen tutustumisessa niitäkin, joille aihe on vielä vieras.

Joko sinä tiedät, mitä tarkoittaa irtikytkentä?

Milja Räisänen työskentelee tutkijana SYKEssä kestävän kiertotalouden strategisessa ohjelmassa. Hän tykkää tasaisin väliajoin kytkeä itsensä irti kaupunkielämästä ja siirtyä Päijänteen rannalle mökkimaisemiin.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.