Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Terhi Wainio-Biese ja Minna Öster: Etsimme uuteen toimitilaamme kestäviä ratkaisuja

RSS
12.1.2018 Terhi Wainio-Biese ja Minna Öster
 
Wainio-Biese ja Öster
 

Suomen ympäristökeskus SYKE on keskittämässä pääkaupunkiseudun toimintansa Viikkiin. Töölössä sijaitseva päätoimipaikka muuttaa Viikkiin tänä syksynä. Osa laboratorioista muutti Viikkiin jo viime syyskuussa, osa muuttaa syksyllä 2019. Päätoimipaikka muuttaa osoitteeseen Latokartanonkaari 11, Helsingin yliopiston vanhoihin tiloihin, joissa on parhaillaan menossa peruskorjaus. Laboratoriot sijaitsevat päätoimipaikan lähistöllä. Toisin kuin nyt, olemme jatkossa lyhyen kävelymatkan päästä toisistamme. Tämä parantaa sekä toimintamme ekologista kestävyyttä että ajankäyttöämme.

Haluamme, että työympäristömme Viikissä on kaikin puolin ekologisesti kestävä. Kestävä kehitys ja ympäristöarvot otetaan huomioon tilojen kunnostamisessa ja toimitilojen sisustamisessa sekä muissa toiminnoissa, kuten työmatkaliikkumisessa. SYKEn pihaan rakennetaan sadan pyörän pyöräkatos ja itse rakennukseen uudet suihku-, pukeutumis- ja vaatteiden kuivatustilat. Pihalle tulee sähköautojen latauspaikkoja.

Olemme erityisen mielissämme siitä, että osa toimitilojen energiasta tullaan tuottamaan aurinkoenergialla. Aurinkopaneeleita tulee paitsi SYKEn katolle myös laajemmin Helsingin yliopiston rakennuksiin Viikin kampuksella.

Valtion toimitilastrategian mukaisesti tilamme toteutetaan monitilaympäristönä. Olemme saaneet suunnitella tilat SYKEn tarpeiden mukaisesti. Monitilaympäristö tuo toimintaamme energia- ja kustannustehokkuutta, sillä tilan tarpeemme vähenee. Varaudumme tilamuutokseen testaamalla uudenlaista työympäristöä konkreettisesti jo nykyisissä tiloissa Töölössä. Olemme kehitelleet sinne pienen monitilaympäristön, ”Viikki-simulaattorin”. Keräämme sen avulla kokemuksia ja ideoita tulevaa varten. Valmistaudumme myös muuttamaan toimintatapojamme ekologisemmaksi. Esimerkiksi uudistamalla asianhallintajärjestelmäämme tähtäämme paperittomuuteen.

Uuden työympäristön kalustaminen voi helposti kasvattaa ekologista jalanjälkeä. Pyrimme löytämään ratkaisuja ekologisen jalanjäljen minimoimiseksi. Hyödynnämme vanhoja kalusteitamme niin toimistotiloissa kuin laboratorioissakin, ja etsimme ratkaisuja myös muiden tahojen vanhoista kalusteista. Uusiakin kalusteita kuitenkin tarvitaan, sillä esimerkiksi vanhat työpöydät eivät yksinkertaisesti mahdu uusiin työympäristöihin. Vanhat, ylijäävät kalusteemme luonnollisesti kierrätämme. Suunnitelmissa on myös teettää joitakin kalusteita kierrätysmateriaaleista.

Myös pihaympäristössämme tavoittelemme ekologista kestävyyttä. Esimerkiksi pyöräkatokseen voisimme toteuttaa viherkaton. Pihalla voisi olla myös vaikka viljelylaatikoita, joissa sykeläiset viljelisivät pölyttäjiä houkuttelevia kasveja ja muita hyötykasveja.

Menemme Viikkiin avoimin mielin ja valmiina etsimään yhä uusia kestäviä ratkaisuja yhdessä muiden alueella toimivien kanssa!

Terhi Wainio-Biese on SYKEn hallintojohtaja, jonka vastuulla ovat henkilöstö-, talous- ja toimitilapalvelut sekä yleishallinnolliset juristipalvelut. Vapaa-aikanaan hän harrastaa liikuntaa, muun muassa Iyengar-joogaa.
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
puh. 0295 251 696

Minna Öster vastaa SYKEn toimitila-asioista SYKEn hallintopalveluissa. Vapaa-aikanaan hän ahmii piha- ja puutarhaideoita, joita sitten kesäisin kädet mullassa toteuttaa.
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
puh. 0295 251 900

Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.