SYKE kannustamassa kirgisialaisia vesistöjen seurantaan

Uutinen 17.8.2017 klo 14.43
Näytteenottoharjoitus Kirgisiassa
© Anssi Karppinen

Julkisen sektorin, yritysten ja kansalaisten rooleista Issyk-Kul ja Son-Kul -järvien vesiseurannassa keskustellaan tällä viikolla Kirgisiassa järjestettävässä seminaarissa. Viikon kestävä tapahtuma liittyy SYKEn ja Kirgisian ympäristöviraston yhteishankkeisiin, joiden tavoitteena on avustaa kirgisialaisia rakentamaan uusi seurantajärjestelmä 20 vuotta sitten romahtaneen neuvostotaustaisen järjestelmän tilalle.

Uudessa järjestelmässä keskeinen rooli on yrityksillä ja kansalaisjärjestöillä.  Kirgisiassa otetaan vakavasti eurooppalainen Århusin sopimus, jonka tavoitteena on muun muassa avoin tieto, kansalaisten osallistuminen luonnonvarojen käytöstä tehtävään päätöksentekoon sekä kansalaisten oikeudenmukainen kohtelu.

Kirgisian suurimman järven Issyk-Kulin tila on tärkeä koko maan kehitykselle. Rajusti kasvava vuoristo- ja vaellusturismi asettaa herkälle ympäristölle ja järvien ekosysteemeille kasvavan haasteen.

Esitelmien, laboratoriovierailujen ja työpajojen lisäksi seminaarin osanottajat osallistuvat kenttädemonstraatioihin, joiden aikana he harjoittelevat näytteiden ottoa ja maastomittauksia.

SYKE koordinoi ulkoministeriön rahoittamaa vesisektorin kehittämisohjelmaa Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa (FinWaterWEI).  Ohjelman toteutukseen osallistuu laaja joukko asiantuntijoita SYKEn vesikeskuksesta ja laboratoriokeskuksesta sekä Monitor2020-ohjelmasta.
    

Hankkeen merkityksestä kertoo myös sen saama mediahuomio maassa. Mir24tv-kanavalla 19.8.2017 esitetyssä uutisjutussa haastateltiin myös SYKEn projektipäällikkö Anssi Karppista ja erikoistutkija Ari Mäkelää. Kts. https://mir24.tv/news/16263194/tancy-v-vode-ekologi-kyrgyzstana-izuchayut-gornoe-ozero-son-kel

    

Yhteistyötä Kirgisian Issyk–Kul -järvellä
© Anssi Karppinen


Lisätietoa hankkeista ja Kirgisian tapahtumasta


Uutisen loppuun lisättiin maininta Mir24tv-kanavan uutisjutusta 24.8.2017.


Kohderyhmä: