Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn jäteromusta löytynyt yllättäen säteilylähde

Tiedote 13.11.2018 klo 15.59

Suomen ympäristökeskuksessa tehdyn siivouksen yhteydessä metalliromulavalle on päätynyt vanhentunut laite, joka on osoittautunut säteilylähteeksi. Asia tuli ilmi, kun laitteen aiheuttama säteily havaittiin Eurajoella romumetallin seasta. Kyse on maankosteusmittarista, jota on käytetty alun perin maaperän kosteuden selvittämiseen. SYKE on lopettanut näiden mittareiden käytön vuonna 2016. SYKEn päätoimipaikka on muuttamassa uusiin toimitiloihin Viikkiin ja varastojen tyhjennyksen yhteydessä on toimitettu tarpeetonta tavaraa kierrätettäväksi.

Tilanteen selvittäminen on käynnistetty yhteistyössä STUKin ja Suomen Nukliditekniikka Oy:n kanssa. Maankosteusmittareita on vuosien varrella toimitettu SYKEstä säteilyn puhdistukseen, jonka jälkeen metallinen runko on palautettu SYKEen puhdistettuna. Maankosteusmittarit ovat olleet joitakin vuosia SYKEn varastossa käyttämättöminä. Niitä on käsitelty puhtaina laitteina, joten yhden laitteen säteilylähde on tullut yllätyksenä.

”Selvitämme paraikaa yksityiskohtia. Muuton takia kaikki aineistomme ovat väliaikaisvarastoissa ja muuttolaatikoissa eri osoitteissa, minkä takia tapahtumien ja asiakirjojen selvittäminen vie jonkin aikaa”, toteaa palvelujohtaja Harri Juvonen Suomen ympäristökeskuksesta. ”Tapahtuma on valitettava. Alustavien tietojen mukaan näyttää siltä, että varastojen tyhjennys on sujunut asianmukaisesti sillä oletuksella että laitteet ovat olleet puhtaat.”

SYKEllä on ollut aikoinaan voimassa olevat turvallisuusluvat sekä maankosteus- että tiheysmittareiden käyttöön. Maankosteusmittareissa on käytetty Americium-Berylliym säteilylähdettä ja tiheysmittareissa Cesiumia. Americiumia on käytetty mm. palovaroittimissa. Säteilystä voi aiheuttaa haittaa vain mikäli sille altistuu pitkäaikaisesti ja lähietäisyydeltä.

SYKE tiedottaa lisää, kun selvitykset etenevät.

Lisätietoja:

Palvelujohtaja Harri Juvonen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)

puh. 0295 251 231, etunumi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: