Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Kai Myrbergin ja Matti Leppärannan Itämeri-kirjalle

Uutinen 13.10.2020 klo 14.32
Kai Myrberg © Eveliina Laurila

Valtiosihteeri Tuomo Puumala on tiistaina luovuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön puolesta tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Kai Myrbergille ja Matti Leppärannalle kirjasta Itämeri ja ihminen. 

SYKEn johtava tutkija, FT Kai Myrberg ja Helsingin yliopiston professori, FT Matti Leppäranta ovat vapaa-ajan työnään kirjoittaneet kirjan Itämeri ja ihminen. Yleistajuinen Itämeri ja Ihminen -kirja on suunnattu kaikille Itämerestä kiinnostuneille. Elämykselliseksi kuvailtu teos kertoo, miten Itämeren ja ihmisen pitkä yhteiselo on muuttunut vaikeammaksi viimeisen sadan vuoden aikana. Itämeri on myös kulttuurien kohtauspaikka, tuhansien eliölajien koti ja historiallinen taistelutanner. Hylyt, kemialliset aseet ja kaasuputketkin ovat osa meren kiehtovaa tarinaa.

Kai Myrberg ja Matti Leppäranta kohtasivat 1980-luvulla Helsingin yliopistossa, jossa Myrberg oli Leppärannan oppilas. Vuosituhannen vaihteessa Leppäranta pyysi Myrbergiä pitämään meritieteen kursseja yliopistossa. Vähitellen he tutustuivat ja rupesivat julkaisemaan meriaiheisia oppikirjoja yhdessä.

”Haluamme kiittää saamastamme huomattavasta tunnustuksesta. Palkinto korostaa Itämerestä kansalaisille tuotetun yleistajuisen tiedon suurta merkitystä. Kotimeremme ei ole vain ympäristökysymys, vaan elämää sen rannikoilla ja saarilla, merenkulkua, esteettisiä elämyksiä ja harrastuksia merellä”, sanovat kirjoittajat.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa tunnustuksen vuosittain Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ehdotuksen perusteella.

Tammen kustantamaan kirjaan voi tutustua myös äänikirjan muodossa.

Lisää aiheesta

Lisätietoa 

  • Johtava tutkija Kai Myrberg, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 441, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kohderyhmä: