Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Huittisissa paha jääpatotilanne - Ilmajoella, Poutussa ja Jalasjärvellä tulvatilanne pahenee

Tiedote 19.4.2013 klo 12.00
Loimijoella Huittisten kaupungin yläpuolisen koskijakson yläpuolella ollut kilometrien mittainen jääkansi lähti liikkeelle ja aiheutti ison jääpadon Huittisten keskustan kohdalla. Tästä seurannut vedennousu Loimijoessa aiheutti tulvavahinkoja noin 50 asuinrakennuksessa sekä kaupungin uudessa uimahallissa. Virtaama on  Loimijoessa perjantaina aamupäivällä 300 kuutiota sekunnissa, joka on suurin lukema sitten vuoden 1984 kevättulvan.  Kyrönjoella Ilmajoella ja Nikkolassa vedenpinta on noussut yön ja aamun aikana ja on jo 20 cm yli viime lokakuun arvon. Tulvavesi on kastellut useita taloja.  Jalasjärvellä vedenkorkeus on eilisen iltapäivän aikana saavuttanut viime syksyn tulvan tason, ja tielle tulvinut vesi on noussut kolmostielle, mutta ohi pääsee kuitenkin melko sujuvasti.

Loimijoella virtaama lähtee ennusteen mukaan tämän päivän jälkeen laskuun. Myös ylempänä Loimijoella Alastaron taajamassa Loimaalla on vielä jääpatoriski, koska jääkansia on osittain joessa vielä jäljellä. Huittisissa Punkalaitumenjoen alaosalla jääpadon aiheuttama tulva on kastellut yhden asuinkiinteistön ja muita on kastumisvaarassa, jos virtaama kasvaa tai yläpuolelta tulee lisää jäitä. Punkalaitumenjoen jääpatoja puretaan kaivinkoneella.

Etelä-Pohjanmaalla varastoidaan vettä tekojärviin ja penkereiden taakse

Jalasjoella tulvavesi voi vielä noustessaan uhata vuoden 1984 tulvan jälkeen asutuksen suojaksi rakennettuja tulvapenkereitä, joita nyt on korotettu lankkupadolla. Tulvavedet aiheuttavat merkittäviä haittoja myös Kauhajoella ja Kurikassa. Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvahuippuja pienennetään varastoimalla vettä tekojärviin ja Kyrönjoella tulvapenkereiden taakse. Lapuanjoen pengerrysalueet joudutaan mahdollisesti tänään ottamaan tulvavesien varastoksi. Lapuanjoen pengerrysalueiden avulla suojataan Lapuan keskustaa veden nousulta. Kyrönjoella Isossakyrössä on edelleen kaksi suurehkoa jääpatoa ja muutamia talousrakennuksia on kastunut.

Satakunnassa jääpatoriski

Karvianjoella Pohjois-Satakunnassa tulvahuippu on jäämässä hieman viime syksyn tulvaa pienemmäksi. Pomarkunjoessa Pomarkun keskustan yläpuolella muodostui noin 400 metrin mittainen jääpato, joka liikkui aamulla alaspäin Pomarkun keskustaa kohti. Jäälautat saatiin kuitenkin siirrettyä kaivinkoneiden avustuksella Pomarkun siltojen alapuolelle ilman tulvavahinkoja. Myös Merikarvianjoella jäät ovat yön aikana aiheuttaneet jääpatoja, mutta eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet vahinkoja Merikarvian keskustassa. Sekä Pomarkussa että Merikarvialla jatketaan kaivinkonepäivystystä.

Lapväärtissä tilanne ennallaan

Lapväärtinjoella valtatie 8:stä alavirtaan oleva jääpato on saatu eilen räjäyttämällä ja kaivinkoneiden avulla liikkeelle, ja Lapväärtin taajaman kohdalla vedenpinta laski torstaina alkuillan aikana noin 80 senttiä keskiviikkoillan huippulukemista. Tulvavesi kasteli yli kymmenen rakennusta. Torstain sateiden vaikutuksesta vedenkorkeus Peruksessa on kuitenkin alkanut jälleen nousta, ja useita muita rakennuksia on edelleen kastumisvaarassa Lapväärtin taajaman kohdalla.

Pohjois-Pohjanmaalla merkittävä jääpatoriski

Pohjois-Pohjanmaan jokien virtaamat nousivat sulannan ja torstain sateiden vuoksi, ja jääpatoriski on suuri kaikissa Oulujoen eteläpuolisissa joissa tulevan viikonlopun ajan. Säännöstelemällä pyritään sielläkin pienentämään tulvahuippuja. Pyhäjoen taajaman kohdalla Pyhäjoen pohjoisuomaan kasautuneen jääpadon nostattama tulvavesi uhkaa rakennuksia. Muutama asuinrakennus on jo suojattu, vain ulkorakennuksia on kastunut. Merkittäviä jääpatoja on tähän mennessä ollut lisäksi ainakin Lestijoella ja Kalajoella. Siikajoella vedenpinta noussee lähelle Mankilan alueen tulvarajaa ensi viikonloppuna.

Viikonloppuna tulva mahdollisesti hellittää

Ennusteen mukaan torstaille ajoittuneet runsaat sateet nostavat vedenpintoja vielä tänään. Viikonlopuksi ennustettu sään viileneminen ja poutaantuminen kuitenkin pysäyttää virtaamien kasvun. Jääpatoriski on suuri ainakin koko Pohjanmaan alueella Oulujoen eteläpuolisissa joissa sekä Karvianjoella ja Loimijoella tulevan viikonlopun ajan. Oulujoen pohjoispuolisissa jokivesistöissä virtaamien nousu on vielä vähäistä.

Ilmatieteen laitos ennustaa viikonlopun öiksi on monin paikoin pakkasta. Seuraava sadealue saapunee maan länsiosaan tiistain tai keskiviikon aikana.

Lisätietoja
Lapuanjoella avataan tulvaluukut (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 19.4.2013 klo 10.55)
Tulvaennätyksiä rikotaan Pohjanmaalla (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 19.4.2013 klo 10.50)
Jääpatotulva kastellut kymmeniä asuinrakennuksia Huittisissa Loimijoen alaosalla (Varsinais-Suomen ELY-keskus 19.4.2013 klo 10.30)
www.ymparisto.fi/tulvatilanne
www.ymparisto.fi/tulvakartat
Suomen ympäristökeskus:
Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, puh. 040 561 5533
Hydrologi Miia Smolander, puh. 040 673 4437
Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 040 8617743

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:
Tulvajohtaja, vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio,
puh. 0295 027 919

Varsinais-Suomen ELY-keskus:
Vesivarayksikön päällikkö Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953 ja 0400-854 012

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
Rakennuttamisinsinööri Olli Utriainen, puh. 0295 038 430 

Ilmatieteen laitos:
Ylimeteorologi Ari-Juhani Punkka, puh. 040 724 2547

Kohderyhmä: