Itämeren maat harjoittelevat öljyntorjuntaa tänä vuonna Suomessa

Tiedote 1.8.2012 klo 12.00

SYKE, HELCOM ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottavat

Öljyntorjunta-alus Halli vuoden
2007 Balex Delta -harjoituksessa
Virossa. Kuva: Jouko Pirttijärvi.

Itämeren suojelusopimuksen (HELCOM) mukainen, vuosittainen Balex Delta –öljyntorjuntaharjoitus järjestetään tänä vuonna Suomessa Helsingin edustan merialueella. Harjoitusta koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE ja siihen osallistuu aluksia ja miehistöä kaikista Itämeren maista sekä Euroopan meriturvallisuusvirastosta (EMSA).

Harjoituksessa testataan niin kansallisen kuin kansainvälisen tason öljyntorjuntaorganisaation ja -kaluston yhteistoimintaa Suomenlahdella. Kahden päivän aikana harjoitellaan koko öljyntorjuntaorganisaation toiminta hälytyksistä kerätyn jätteen logistiikkaan saakka. Tänä vuonna Balex Delta -harjoitusta  on laajennettu koskemaan myös yhteistyö EU:n humanitaarisen avun pääosaston (DG ECHO) kanssa.

Suomalaisviranomaiset ja vapaaehtoisjoukot harjoittelevat öljyntorjuntaa kansallisin voimin tiistaina 28.8., ja kansainvälinen osuus alkaa eri maiden suurten öljyntorjunta-alusten saavuttua keskiviikkoaamuna 29.8.

Öljykuljetusten määrä Itämerellä ja etenkin Suomenlahdella on kasvanut viime vuosina, ja samalla kasvaa suuren alusöljyonnettomuuden riski. Itämeren maat ovat sopimuksella sitoutuneet torjumaan mereen joutuvan öljyn alueillaan ja auttamaan toisiaan öljyntorjunnassa.

Suomenlahden tärkeimpien öljyterminaalien öljykuljetukset

Itämerellä öljy kerätään pois merestä tähän tehtävään erityisvarusteltujen alusten avulla. Tavoitteena on kerätä öljy pois jo avomerellä ennen kuin se saavuttaa rannikon ja rannan. Jos öljy pääsee rantaan saakka, sen siivoaminen on hankalaa ja kallista: öljylitran kerääminen rannalta maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin mereltä kerääminen.

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 180 1447, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Palomestari Markku Rissanen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, 
puh. 050 385 8293, etunimi.sukunimi@hel.fi


Kohderyhmä: