Itämeressä on havaittu paikoin hohtavia myrkkyleviä

Tiedote 27.7.2011 klo 12.00

Alexandrium ostenfeldii-levän hohtoa.
Kuva: Daniel Eriksson

Kaksi vuotta sitten havaittiin yksisoluisten levien aikaansaama valoilmiö öisin Föglön matalissa lahdissa Ahvenanmaan saaristossa. Meri hohti turkoosin eri sävyissä, kun sitä sekoitettiin. Valoilmiön saivat aikaan yksisoluiset Alexandrium ostenfeldii mikrolevät. SYKEn merikeskuksen tutkimusryhmä on tutkinut Föglössä esiintyvää panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldiin esiintymää kahtena viime vuotena. Erikoistutkija Anke Krempin johdolla on selvitetty mm. lajin esiintymistä eri ympäristöissä, kukinnan muodostumista ja sitä edesauttavia ympäristötekijöitä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että nyt havaitut kukinnat muodostava kanta on esiintynyt Itämeressä jo pitkään. Kukinnat ovat seurausta siitä, että olosuhteet ovat muuttuneet levälle suotuisiksi loppukesän meriveden lämpötilan noustua. Vaikka lajia tavataan vedessä aina toukokuusta lähtien, suurempia solutiheyksiä tavataan vasta kun veden lämpötila ylittää 20 astetta.

Mikrolevän myrkyt voivat siirtyä eteenpäin ravintoketjussa

Kaikki Itämeren Alexandrium ostenfeldii- populaatiot tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä. Kenttätutkimusten perusteella on selvinnyt, että vedessä olevien myrkkyjen määrä voi kasvaa hyvinkin suureksi kukinnan aikana, kuten Föglössä havaittiin vuosina 2009 ja 2010. 

Tällä saattaa olla merkitystä alueella eläville muille eliöille, koska myrkyt voivat siirtyä eteenpäin ravintoketjussa.  Ahvenanmaalla sedimentin pinnan alla olevien muutaman millin kokoisten sydänsimpukoiden kudoksista on mitattu PSP-toksiinipitoisuuksia, jotka ylittävät kansainvälisesti hyväksytyt turvallisuusrajat.  Lisäksi myrkkyjä on löytynyt pohjalla ruokailevien kalojen suolistosta.

Haittoja eliöstölle tai ihmisille ei ole havaittu, kalojen myrkkypitoisuuksista ei tietoa

Toistaiseksi kukinnoista ei ole havaittu haittoja eliöstölle tai ihmisille. Uimisesta ei tiettävästi ole vaaraa, mutta levien erittämät yhdisteet saattavat ärsyttää ihoa, etenkin jos ui voimakkaasti hohtavassa vedessä. Mahdollisesta myrkkyjen kertymisestä kaloihin ei tällä hetkellä ole tietoa. Varmuuden vuoksi on syytä välttää kalojen syömistä kokonaisina ja niiden tarjoamista eläimille, jos kalat on pyydetty kukinta-alueelta.

Kukinnat paikallisia ja ne esiintyvät suojaisissa lahdenpohjukoissa

Koska kukinnat ovat varsin paikallisia ja esiintymiä on havaittu vain suojaisissa lahdenpohjukoissa, jotka eivät kuulu valtakunnallisten ympäristön seurantaohjelmien piiriin, on ollut vaikea saada kokonaiskuvaa lajin esiintymisalueista Itämeressä. Tällä hetkellä tiedetään, että kukintoja esiintyy Ahvenanmaan saaristossa, Suomen etelä- ja lounaisrannikolla sekä niinkin idässä kuin Loviisan rannikolla. Parhaillaan tutkitaan, miten veden suolapitoisuus ja lämpötila sekä hiilidioksidi vaikuttavat tämän levän myrkyllisyyteen ja kasvuun.

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Outi Setälä, Suomen ympäristökeskuksen merikeskus, puh. 0400 437 120

Erikoistutkija Harri Kankaanpää, SYKEn merikeskus, puh. 040 182 3185 ja 0400 487 213 (Tutkimusalus Aranda)

Erikoistutkija Anke Kremp, SYKEn merikeskus, puh. 040 182 3245, ainoastaan englanniksi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKEn viestintä, puh. 040 740 2186, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi 

Hankekuvaus

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön (kuvaajana Daniel Eriksson)


Aihealue:
Kohderyhmä: