Jaakonpäivää lähestytään viileissä vesissä

Tiedote 23.7.2015 klo 10.22
Sääksjärven Mustasaari Nurmijärvellä
Sääksjärven Mustasaari Nurmijärvellä © Yrjö Kivinen / SYKE

Järvivedet ovat olleet tänä kesänä poikkeuksellisen kylmiä. Pintavesien lämpötilat jäävät jopa kolme astetta alhaisemmiksi kuin Jaakonpäivänä (25.7.) keskimäärin.

”Järvivedet lämpenivät kylmän alkukesän jälkeen hetkellisesti lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia heinäkuun alun hellepäivien myötä. Jopa 20 astetta meni yhdellä havaintopaikalla rikki. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä suuren osan heinäkuuta useimpien järvien pintavesi on ollut pari-kolme astetta tavanomaista kylmempää”, kertoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta.

Itä- ja Pohjois-Suomessa pintaveden keskilämpötila on ollut tässä kuussa vuosituhannen alhaisin. Länsi-Suomessakin vedet olivat tämän vuoden heinäkuuta viileämpiä vain vuonna 2008. Kun mennään viime vuosituhannen puolelle, vuoden 1987 heinäkuu pysyy useimmilla havaintopaikoilla kuitenkin kylmimpänä. Myöskään heinäkuu 1976 ei uimareita hemmotellut. Lapissa useimpien havaintopaikkojen heinäkuun viileysennätys on vuodelta 1992 tai 1996.

Jaakko ei ole erityisen innokas kylmien kivien heittäjä

Vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven veteen nimipäivänään 25. heinäkuuta ja vedet alkavat tämän jälkeen viilentyä. Jaakonpäivänä pintaveden lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomen järvissä tyypillisesti 19–21 astetta ja Pohjois-Suomessa 14–18 astetta. Tänä vuonna näistä lukemista jäädään kuitenkin yhdestä kolmeen astetta.

Viimeisen 50 vuoden aikana kylmimmät Jaakonpäivän vedet ovat olleet vielä selvästi tämänvuotisia vilpoisemmat. Useimmilla havaintopaikoilla ne osuvat vuosille 1958,1968 ja 1977. Lämpimin Jaakonpäivän vesi taas on Etelä- ja Keski-Suomessa ollut vähintään 23-asteista. Tuo raja on rikkoutunut myös muun muassa Tornionjoen Kukkolankoskella. Joka toisen havaintopaikan Jaakonpäivän lämpöennätys on vuodelta 2014 tai 2011.

Jaakko ei ole erityisen innokas kylmien kivien heittäjä. Todennäköisyys sille, että vesi onkin seuraavana päivänä hivenen lämpimämpää kuin Jaakonpäivänä, on useimmilla havaintopaikoilla yli 50, joillakin paikoilla lähes 70 prosenttia.

Loppukesästä saatetaan vielä uida heinäkuuta lämpimämmissä vesissä.

”Koska vedet ovat nyt viileähköjä, niiden lämpötila nousisi jonkin verran, jos ilman lämpötila kipuaisi edes pariinkymmeneen asteeseen”, sanoo Esko Kuusisto.

Tuulisten säiden takia lämpöenergiaa on tänä kesänä siirtynyt tavallista runsaammin syvälle vesimassaan. Esimerkiksi Kallavedessä lämpötila on 25–30 metrin syvyydessä yli 12 astetta, kun se keskimäärin tähän aikaan on vain 10 astetta.

 

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Esko Kuusisto, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 330, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: