Joista ja puroista vapautuvan hiilidioksidin määrä on paljon aiemmin arvioitua suurempi

Tiedote 21.11.2013 klo 9.05

Hiilivuo_joet_tiedote
Kuva: Jouko Lehmuskallio

Joista ja puroista vapautuvan hiilidioksidin määrä on paljon aiemmin arvioitua suurempi. Makean veden ekosysteemien vaikutusta globaaliin hiilen kiertoon ei aiemmin ole juuri huomioitu, koska ne peittävät vain murto-osan maapallon pinta-alasta. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Pirkko Kortelainen oli mukana ensimmäisessä sisävesistä tehdyssä maailmanlaajuisessa hiilidioksidivuokartoituksessa. Tulokset on nyt julkaistu arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

Tutkimuksessa havaittiin, että hiilidioksidia vapautuu eniten trooppisista puroista ja joista, alueilla joilla sataa eniten. Näitä alueita ovat esimerkiksi Kaakkois-Aasia, Amazonin alue ja Väli-Amerikka. Noin 70 % sisävesien hiilidioksidista vapautuu vain noin 20 %:n alueella maapallon maapinta-alasta, kertoo työtä johtanut ekosysteemien ekologian professori Peter A. Raymond Yalesta Yhdysvalloista.

Maailmanlaajuisesti joista ja puroista vapautuu hiilidioksidia 1,8 miljardia tonnia vuosittain verrattuna järvistä ja tekojärvistä vuosittain vapautuvaan 0,32 miljardiin tonniin. Näin ollen maailmanlaajuisesti sisävesistä vapautuu vuosittain yhteensä noin 2,1 miljardia tonnia hiilidioksidia.

Ensimmäinen pienimmätkin purot ja järvet kattava maailmanlaajuinen kartta

Tutkimuksessa luotiin ensimmäinen pienimmätkin purot ja järvet huomioiva kartta veden peittämästä alueesta maapallolla. ”Olimme varmoja siitä, että joku olisi jo tehnyt tällaisen kartoituksen”, Raymond sanoo. ”Jouduimmekin toteamaan, että meidän täytyy tehdä se.”

Ryhmä kokosi myös ensimmäiset maailmanlaajuiset tiedot sisävesien hiilidioksidipitoisuuksista. Tietoja koottiin yli kymmenen vuoden ajalta, jotta voitiin luoda suurin jokia käsittelevä hydrokemiallinen tietokanta. Lopuksi tutkijat kartoittivat kaasun siirtymisnopeuden vedestä ilmaan erilaisissa sisävesissä.

Kun kartoitukset yhdistettiin, tutkijat havaitsivat, että hiilidioksidia vapautuu järvistä ja tekojärvistä itse asiassa aiemmin arvioitua vähemmän, kun taas joista ja puroista vapautuvan hiilidioksidin määrä on kolminkertainen aiempiin arvioihin nähden. Hiilidioksidin vapautuminen oli erityisen runsasta pienistä puroista, joissa veden turbulenssi on tavallisesti voimakkainta.

Löydökset parantavat käsitystä jokien ja purojen vaikutuksesta maailmanlaajuiseen hiilen kiertokulkuun. Tutkijat kuitenkin korostavat lisätutkimuksen tarvetta, jotta voidaan määrittää sisävesien hiilidioksidin lähde ja ihmisten toimien vaikutus hiilidioksidipitoisuuksiin. Sisävesien kartoittamiseen tarvittavat toimet jatkuvat, ja sisävesien vaikutusta maailmanlaajuisiin prosesseihin, kuten hiilivarastoihin, lajien elinympäristöihin ja puhtaan juomaveden tuottamiseen, tulisi selvittää edelleen.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pirkko Kortelainen
SYKEn Luontoympäristökeskus/Ekosysteemimuutosyksikkö
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Puh. +358 295 251 306

Koko artikkeli:

http://www.nature.com/nature/journal/v503/n7476/full/nature12760.html


Kohderyhmä: