Kaikkien aikojen suurin Itämeren öljyntorjuntaharjoitus tänään Helsingin edustan merialueella

Tiedote 29.8.2012 klo 12.00

SYKE, HELCOM ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottavat

Kuva: SYKE

Itämeren suojelusopimuksen mukainen, vuosittainen Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitus järjestetään tänään Helsingin edustan merialueella. Tänä vuonna harjoitus on suurempi kuin koskaan: mukana on kymmeniä kotimaisia organisaatioita, yli 20 öljyntorjunta-alusta, yli 50 muuta laivaa tai venettä sekä kaikkiaan yli 500 henkeä Suomesta, muista Itämeren maista ja Euroopan Unionin alueelta. Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoi harjoitusta.

Suomalaisviranomaiset ja vapaaehtoisjoukot harjoittelivat öljyntorjuntaa jo tiistaina 28.8. kansallisin voimin, ja eri maiden suurten öljyntorjunta-alusten saavuttua kansainvälinen harjoitus alkoi keskiviikkoaamuna. Molempiin harjoituspäivin osallistuu kalustoa ja henkilöstöä Helsingin, Länsi- ja Itä-Uudenmaan sekä Kymenlaakson pelastuslaitoksilta. Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja Meritaito Oy ovat merkittävässä roolissa alus-, ilma-alus- ja venekalustollaan sekä henkilöstöpanoksellaan.

Harjoituksessa simuloidaan todellisen kaltainen suuren luokan alusöljyonnettomuus Suomenlahdella, joka on yksi maailman haavoittuvimmista ja ruuhkaisimmista merialueista. Harjoituksessa kuvitellaan tilanne, jossa tankkeri on törmännyt ro-ro-alukseen ja tankkerista on vuotanut 15 000 tonnia raakaöljyä mereen. Öljyn tilalla mereen lasketaan harjoituksessa turvetta.

Harjoituksessa testataan niin kansallisen kuin kansainvälisen tason öljyntorjuntaorganisaation ja -kaluston yhteistoimintaa Suomenlahdella. Harjoituksen aikana harjoitellaan koko öljyntorjuntaorganisaation toiminta hälytyksistä kerätyn jätteen logistiikkaan saakka. Merellä ja rannikolla harjoitellaan öljypuomituksia, öljynkeräystä, rannansuojauksia, öljyn kauko- ja lähikartoitusta, rantapuhdistukseen varautumista sekä logistiikkaa ja öljyyntyneiden eläinten puhdistusta. Tärkeänä elementtinä harjoituksessa on myös uuden Boris2- tilannekuvajärjestelmän käyttö eri organisaatioiden välisessä tiedon jaossa ja öljyntorjuntatoimen johtamisessa.

Öljykuljetusten määrä Itämerellä ja etenkin Suomenlahdella on kasvanut viime vuosina, ja samalla kasvaa suuren alusöljyonnettomuuden riski. Itämeren maat ovat sopimuksella sitoutuneet torjumaan mereen joutuvan öljyn alueillaan ja auttamaan toisiaan öljyntorjunnassa. Suuressa öljyonnettomuudessa tarvitaan apua naapurivaltioilta, ja tämän vuoksi torjuntaa harjoitellaan yhteistyössä vuosittain.

Merkittävä osa tämänvuotisen harjoituksen rahoituksesta on saatu EU:n humanitaarisen avun pääosastolta (DG ECHO).

Lisätietoja

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus, 
puh. 040 179 3050, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Maritime ja response -asiantuntija Hermanni Backer, HELCOM, 
puh. 046 850 9199, etunimi.sukunimi@helcom.fi

Palomestari Markku Rissanen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos, 
puh. 050 385 8293, etunimi.sukunimi@hel.fi

Viestintä

Tiedotuspäällikkö Sirpa Pellinen, Suomen ympäristökeskus, 
puh. 040 740 2754, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Johanna Laurila, HELCOM, puh. 040 523 8988, etunimi.sukunimi@helcom.fi

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön

Balex Delta -alusten avoimet ovet 30.8. klo 12-14

Öljyntorjuntaharjoitukseen osallistuvia aluksia on avoinna yleisölle torstaina 30.8.2012 klo 12-14 Katajanokanrannassa, portilla C.

Lisätietoa avoimista ovista:


Kohderyhmä: