Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kevättulva uhkaa Lapin alueella siirtyä kesäkuun puolelle

Tiedote 5.5.2017 klo 15.57

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat

Ounasjoki Kittilässä 29.4.2016.
Ounasjoki Kittilässä 29.4.2016. © Kuva: Jorma Ollila

Viileänä jatkuva sää pitää Lapin alueen vesistön virtaamat ja vedenkorkeudet talvisissa lukemissa ainakin toukokuun puoliväliin saakka. Tämänhetkisen ennusteen mukaan lämpötilat nousevat vasta sen jälkeen plussan puolelle ja sulaminen käynnistyy Etelä-Lapin vesistöalueilla. Pitkänajan sääennusteiden mukaan kylmää kevättä voi jatkua vielä toukokuun puolivälin jälkeenkin.

Myöhäinen lämpeneminen kasvattaa tulvariskiä. Tällä hetkellä ennusteen mukaan kaikilla vesistönosilla tulvasta tulee tavanomaista suurempi, ja suurin tulvariski on Kittilän alueella.

Jääpatoriski pienenee toisaalta mitä pidemmälle jäiden lähtö siirtyy, koska auringonpaiste puikkoonnuttaa ja hajottaa helposti jäitä.

Jos kevät jatkuu pitkään viileänä, riski tulvasta kasvaa myös Tornionjoella. Rovaniemen alueelle ennustetaan tässä vaiheessa hieman keskimääräistä isompaa tulvaa touko-kesäkuun vaihteeseen.

Simojoen suualueella jäiden arvioidaan liikkuvan ensiviikon lopun vaiheilla ja Tornionjoen suualueella kuun puolivälissä.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Seuraava tiedote Lapin tulvatilanteesta annetaan 12.5.2017.

Lisätietoja:

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: