Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Lauantaina 30.8. juhlistetaan Suomen luontoa – tarjolla yli 100 tapahtumaa eri puolilla Suomea

Tiedote 29.8.2014 klo 8.52

Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen
luontopalvelut, Biologian ja maantieteen opettajien liitto tiedottavat 29.8.2014

Suomen lippu hulmuaa salossa
Suomen lippu hulmuaa Suomen luonnon päivän kunniaksi © Riku Lumiaro

Tulevana lauantaina 30.8. nostetaan lippu salkoon Suomen luonnon kunniaksi. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. — Miten sinä haluat juhlistaa Suomen luonnon päivää?

Lähdetkö retkelle lähimetsääsi, vaellukselle tunturille, sienimetsään, lähilammelle uintiretkelle vai nautitko kahvit raikkaassa ulkoilmassa? Tyyli on vapaa: pääasia on, että mukana on aimo annos hyvää mieltä ja hiukan juhlatunnelmaa.

Suomen luonnossa liikkuminen kannattaa: Metsähallituksen luontopalvelujen tuoreen selvityksen mukaan elinvoimaisuus ja onnellisuus kohenevat retkillä Suomen kansallispuistoihin ja muihin laadukkaisiin luontokohteisiin. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä, torjuu alakuloa ja stressiä ja saa unohtamaan arjen murheet. Erityisesti ruuhkavuosi-ikäisten, naisten ja lasten hyvinvointi kasvaa luonnossa.

Runsas luonto ja laajat jokamiehenoikeudet takaavat meille suomalaisille sen, että voimme koota lähes koko juhla-aterian metsän antimista. Kokkailu voi myös olla yksi tapa juhlia Suomen luonnon päivää! Herkutellaan siis ihanalla kotimaisella villiruoalla: sienillä, marjoilla, villivihanneksilla, riistalla ja kalalla.

Metsäjoogaa, luontoseikkailu ja paljon retkiä

Suomen luonnon päivänä on tarjolla yli 100 kesäisen mukavaa tapahtumaa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Metsäjooga on suomalaisen Katia Enbusken suunnittelema helppo ohjelma, joka yhdistää luontoretkeen syvän hengityksen ja avaavia, rentouttavia ja voimistavia liikkeitä Patvinsuon kansallispuistossa.

Nuorisoteatterin Farssitrilogia-ryhmän esityksellisellä seikkailupolulla Riihimäellä pienemmät ja isommat osallistujat pääsevät ratkomaan yllättäviä tehtäviä ja auttamaan sekaisin mennyttä luontoa metsänkuninkaan Tapion ja rouvansa Mielikin johdolla. Tapion ja Mielikin voi tavata myös Luonnonhenkien satupolulla Teijon luontokeskuksella Salossa.

Suomen Latu, Martat, luonnonsuojeluyhdistykset, Metsähallituksen luontopalvelut ja monet muut tahot järjestävät runsaasti erilaisia retkiä Suomen luonnon päivänä.

Suomen luonnon päivän tapahtumat löytyvät Tapahtumat-sivulta osoitteesta www.suomenluonnonpaiva.fi

Haltiasta kuusi tuntia suoraa radiolähetystä

Suomen luonnon pääjuhlaa vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa, jonka päänäyttelyyn ja Hannu Hautalan erikoisnäyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy Suomen luonnon päivänä. Pääjuhlassa Espoossa nähdään muiden muassa päivän suojelija rouva Jenni Haukio, ministeri Ville Niinistö ja kansallispuistokummi Saimi Hoyer. Päivän aikana on tarjolla muun muassa Marttojen sienineuvontaa, geokätköilyä, kirjallinen iltapäivä, Muumien retkeilykoulu ja Veden perintö -näyttämöteos.

Suomen luonnon päivän logo

Haltian avajaistilaisuuden ja lipunnoston jälkeen Suomen luonnonsuojeluliitto luovuttaa tärkeimmän tunnustuspalkintonsa: vuoden 2014 ympäristöpalkinnon sekä ympäristöavaus- ja Kultainen sulka -palkinnot. Vuodesta 1980 lähtien jaettu ympäristöpalkinto annetaan pitkäaikaisesta ja vaikuttavasta ympäristön eteen tehdystä työstä.

Ympäristöavaus -tunnustus annetaan yksittäisten, mutta merkittävien ympäristötekojen huomioimisesta. Kultainen sulka -lehdistöpalkinto puolestaan myönnetään ansiokkaasta luontojournalismista. Vuonna 2013 ympäristöpalkinto meni Metsän tarina -elokuvan tekijöille suomalaisen metsäluonnon elämyksellisestä filmatisoinnista. Palkittu ja kiitetty elokuva on nähtävissä päivän päätteeksi luontokeskus Haltiassa, jossa elokuvasta on myös kertomassa tuottaja Marko Röhr.

Suomen luonto ja luonnon päivä ovat eräs Radio Suomen kesän pääteemoista, ja itse päivänä 30. elokuuta kuullaan kuusi tuntia suoraa luontolähetystä Suomen luonnon päivän valtakunnallisesta pääjuhlasta. Haltian lähetyksessä Radio Suomi julkistaa Kesän luontoteko -kilpailun voittajan. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua radio-ohjelmien, kuten Luontoillan ja Perhosbaarin tekoon.

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Edellisvuoden tapaa päivää on rakentamassa yli 70 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ministeriöihin.


Seuraa meitä

www.suomenluonnonpaiva.fi
Facebook > suomenluonnonpaiva
Twitter >  #luonnonpäivä


Lisää tietoa luonnon arvoista ja virkistysmahdollisuuksista

• Kansallispuisto- ja eräretket kampittavat stressin
• Metsähallituksen luontopalvelut, Suomen Latu ja ELO-säätiö julkistivat Suomen luonnon päivän kunniaksi ohjeistuksen luonnonvaraisten ja uhanalaisten kasvien ja villiyrttien keräilystä
• Luonnon ja ympäristöpalkittujen juhlat Haltiassa
Luonnonsuojeluliitto vie papat pitkospuille 
• Luonnonsuojeluliitto julkaisi Koulumetsäoppaan

Tehdään Suomen luonnosta juhlan aihe!

Lisätiedot

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi
Viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 0205 64 4645, etunimi.sukunimi@metsa.fi


Kohderyhmä: