Matkailuyritysten ympäristöratkaisuilla voidaan lisätä yritysten vetovoimaisuutta

Tiedote 19.5.2021 klo 9.00
© Kuva: Rodeo

Kotimaan matkailun suosio on nousussa, ja vierailijat etsivät matkailu- ja majoituskohteita luonnon ääreltä. Matkakohteiden energia- ja jätehuoltoratkaisuilla on suuri vaikutus matkailijoiden viihtyvyyteen ja ympäristön hyvinvointiin. Uusi opas esittelee matkailuyrittäjille toimivia ratkaisuja mm. energiatehokkuuden parantamiseen, kuivakäymälöiden asiakaskäyttöön sekä kierrätykseen.

Lainsäädäntö vaatii energia- ja materiaalitehokkuutta, kiireinen yrittäjä lujilla

Lainsäädäntö on kiristynyt, mutta yhä useilla matkailuyrityksillä ei ole käytössään tehokkaita vesi-, jäte- ja energiaratkaisuja. Kiireisen yrittäjän on myös haastavaa löytää hajallaan olevista tietolähteistä omalle yritykselle parhaita energiaa säästäviä ja materiaalitehokkaita ratkaisuja. Tähän tarpeeseen NatureBeST-hankkeessa on haluttu vastata.

Ilmaisessa opaskirjassa esitellään matkailuyrityksen energiaratkaisuja, aurinkosähköjärjestelmien käyttöönottoa, vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen, erilaisia kuivakäymäläratkaisuja, jätevesien asiallista hoitoa, biojätteen käsittelyä sekä yrityksen vastuullisuusviestintää. Oppaan voi ladata omaan käyttöön ELY-keskusten Doria-julkaisuarkistosta.

”Opaskirjasta löytyy sekä ympäristön että lompakon kannalta parhaat ratkaisut ja hyvät esimerkit oman yrityksen käyttöön poimittaviksi. Yritysten haasteet ja tarpeet kartoitettiin haastattelututkimuksella, joten vinkit ja ratkaisut ovat varmasti monille käyttökelpoisia”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anne Holma Suomen ympäristökeskuksesta.

Ympäristöystävällisyyden ja säästöjen lisäksi hyvin suunnitellut ratkaisut ovat oikein viestittynä asiakkaalle merkki yrityksen vastuullisuudesta ja lisäävät yrityksen vetovoimaisuutta.

NatureBeST on matkailualalle keskittyvä Karelia CBC -hanke, jota toteutetaan erityisesti pienten matkailualan yrittäjien parissa Suomessa ja Venäjällä. Hankepartnereina SYKEn lisäksi ovat Pohjois-Karjalan ELY-keskus/Pohjois-Karjalan biosfäärialue, Karjalan tasavallan matkailun tiedotuskeskus, Valtioihin sitoutumaton yhteisö “Energiatehokkuuskeskus” (KAEEC), KRICPE Petroskoin valtionyliopiston jatkokoulutuksen laitos ja LLC ”Sanatorio ”Martsialnye Vody“. Karelia CBC -ohjelmaa rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä.

Lisätietoja


Kohderyhmä: