Mitä minä tekisin Itämeren hyväksi, jos kaikki olisi mahdollista?

Tiedote 7.6.2011 klo 12.00

Ohjelmallinen Itämeri-keskustelu 28.7. kello 13.00 – 16.30 Kotkan meripäivillä

SYKE ja Itämeri-viestijät tiedottavat

Kuva Riku Lumiaro.

Itämeren tilasta puhutaan, sen eteen tehdään töitä monella taholla. Entä jos kaikki parannuskeinot olisivatkin yhtäkkiä mahdollisia eikä rahoituksesta tarvitsisi välittää? Tämän teeman ympärille kokoontuu Merikeskus Vellamon Itämeri-seminaari 28.7.2011. Tapahtumassa eri alojen asiantuntijat ja vaikuttajat saavat vapaasti, kaiken ollessa mahdollista, visioida Itämeren parempaa tulevaisuutta.

Samaan aikaan Vellamon viereen kohoaa Kotkan Meripäivien ajaksi telttakylä, jossa joukko Itämeri-toimijoita esittelee Itämeren tilaa ja sen eteen tehtävää työtä.

Kotkan Meripäivien Itämeri-tapahtuman järjestävät Itämeri-viestijät, Kotkan kaupunki ja Merikotka-tutkimuskeskus. Vellamon tapahtuma ja Itämeri-kylä ovat mielenkiintoinen kokonaisuus visiointia Itämeren tulevaisuudesta ja tietoa ja elämyksiä meren tilasta.

Samalla Vellamon kupeeseen parkkeeraava merentutkimusalus Aranda on avoinna yleisölle.

Tavallisesta poikkeavassa keskustelutilaisuudessa 28.7.2011 kysytään mm. Itämeren tutkijoilta, meriliikenteen ja öljyntorjunnan asiantuntijoilta sekä Helsingin ja Kotkan kaupunkien ja Pietarin vesilaitoksen edustajilta, mitä he tekisivät Itämeren hyväksi, jos kaikki olisi mahdollista.

Rantavaltioiden yhteisestä näkökulmasta Itämeren tilan parantamista tarkastelee HELCOMin pääsihteeri. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan yritysmaailman näkemyksiä sekä Itämeren hyväksi toimivien säätiöiden ja kansalaisjärjestöjen ihmisiä. Terveisiä suoraan aalloilta tuo kotkalainen ammattikalastaja ja Luonto-Liiton Itämeri-lähettiläät välittävät koululaisten ajatuksia Suomesta ja Venäjältä.

Myös yleisö osallistuu: jokainen voi lippuäänestyksellä ottaa kantaa Itämeren kysymyksiin ja lähettää postikortilla terveisiä päättäjille.

Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta! Rajallisen tilan vuoksi pyydämme  ilmoittautumaan 21.7. mennessä osoitteessa: 

Kurkkaa mikroskooppiin, kosketa pohjamutaa

Itämeri-kylässä on lapsille ja miksei vanhemmillekin luvassa esimerkiksi meren otuksien tutkimista mikroskooppien avulla, tietokilpailu sekä vierailu kuvitteellisessa Itämeren kaupungissa. Vanhemmat saavat ajankohtaista ja käytännöllistä tietoa mm. ympäristöystävällisestä veneilystä ja Itämeren tilasta ja pohjien hapettomuudesta suoraan asiantuntijoilta. Kaikki pääsevät lähettämään omat Itämeri-terveisensä päättäjille.

Itämeri-kylässä tietoa ja elämyksiä tarjoavat 18 eri tahoa: Itämerihaaste ja Luontokeskus Harakka Helsingistä, Suomen ympäristökeskus SYKEn merikeskus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Pidä Saaristo Siistinä ry, Turun ammattikorkeakoulun BalticSeaNow.Info, Itämeren suojelukomissio HELCOM, Kotkan kaupunki, Merikotka-tutkimuskeskus, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, HaminaKotka Satama, EkoKymenlaakso-hanke, Suomen Meripelastusseuran Kotkan yhdistys, Communicating the Baltic – COBWEB -hanke, Kemian vuosi 2011, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Metsähallitus ja Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen ja -opetuksen yksikkö HENVI.

Itämeri-kylä on avoinna kolme päivää torstaista 28.7. lauantaihin 30.7. Torstaina kylä avataan kello 12.00, ja muina päivinä se on avoinna kello 10.00 – 20.00. Paikka on Kotkan Kantasataman pohjoislaituri merikeskus Vellamon vieressä.

Aranda paikalla 28.-29.7.

SYKEn merikeskuksen merentutkimusalus Aranda on paikalla kaksi päivää. Se on avoinna yleisölle torstaina 28.7. kello 13.00–18.00 ja perjantaina 29.7. kello 10.00–12.00 ja 13.00–18.00.

Itämeri-viestijät on noin 50 tahon muodostama yhteistyöverkosto. Siihen kuuluu erilaisia organisaatioita: laitoksia, hallintoa, tutkimustahoja, järjestöjä, säätiöitä ja projekteja, jotka tekevät työtä Itämeren hyväksi.

Kaikki tapahtumat ovat meripäivien alueella Kotkan kantasataman pohjoislaiturilla ja arkkitehtuuriltaan huikeassa merikeskus Vellamossa.

Lisätietoja

Itämeri-viestijät
Verkkopäätoimittaja Aira Saloniemi, SYKEn viestintä, Itämeri-asiat, 
puh. 0400 148 875, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Matti Ovaska, Itämeri-kylän koordinaattori,
puh. 050 415 3676

Merikotka-tutkimuskeskus
Toiminnanjohtaja Terhi Lindholm
puh. 040 752 4392, etunimi.sukunimi@merikotka.fi


Kohderyhmä: