Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Oppilaat, opettajat, keittiöt ja tutkijat yhteistyössä kasvisruuan lisäämiseksi kouluruokailussa

Tiedote 11.9.2017 klo 9.32
Kouluruoka kannustusjoukot
Vääksyn Yhteiskoulun oppilaat kannustivat koulun keittiötä kouluruokakilpailussa vuonna 2016.
© Kouluruokakilpailu

Vääksyn Yhteiskoulu Asikkalassa tarjoaa yläkoululaisille ja lukiolaisille vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon kaikille oppilaille 18.9.2017 alkaen. Kasvisruokavaihtoehto tuodaan ruokalistoille osana ympäristöviikkoa. Uudistus tehdään ja sitä arvioidaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden kanssa.

Oppilaat ovat olleet vahvasti mukana kehittämässä maistuvia kasvisruokia kouluruokailuun. Ensimmäisen ympäristöviikon ruokalistan on suunnitellut 9:nnen luokan kotitalousryhmä. Koulun oppilaskunta valitsee myös ruoka-agentit, jotka osallistuvat ruokalistan suunnitteluun yhdessä koulun keittiön kanssa. Uusia kouluruokareseptejä kehitetään kotitaloustunneilla.   

Makuraateja ja ryhmähaastatteluja

Tutkijat keräävät oppilaiden mielipiteitä ympäristöviikon ruuista kyselyllä ja järjestävät aiheeseen liittyviä makuraateja ja ryhmäkeskusteluja osana 7- ja 9-luokkien kotitalouden opetusta. Ryhmäkeskusteluissa kysytään oppilaiden mielipiteitä kasvisruuasta ja kouluruuan kehittämisestä.

Tutkimus on osa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali -hanketta, jossa selvitetään ruokailutapojen muutosta ja ympäristökuormaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia ja se toteutetaan vuosina 2017-2020.

Hankkeessa ovat mukana Asikkalan, Jyväskylän ja Liperin kuntien koulut ja ruokapalvelut. Kokeilujen avulla selvitetään, miten kouluruokailu voidaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja oppilaita kuunnellen. Hyviksi koettuja käytäntöjä levitetään muun muassa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston ja resurssiviisaiden FISU-kuntien kautta.

Vääksyssä kouluruokaa on kehitetty yhdessä oppilaiden kanssa jo pidemmän aikaa. Koulussa on jo useamman vuoden ajan järjestetty Earth Hour -tapahtuma, jossa kotitalouden oppilaat kisaavat ilmastoystävällisen menun tekemisestä. Voittajaa suositellaan kaikkien asikkalalaisten kynttiläillalliseksi. Lisäksi Vääksyn Yhteiskoulun keittiö pääsi vuonna 2016 kouluruokakilpailun loppukilpailuun uusilla kasvisruokaresepteillään.

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Uudet kouluruokailusuositukset kehottavat vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä ja lisäämään sesonginmukaisia kasviksia. Muutos on perusteltu sekä terveyden että ympäristön kannalta.

Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi.

Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan Vääksyn Yhteiskoulun ympäristöviikon aloitukseen ja oppilaiden, opettajien, ruokapalveluiden ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden työskentelyyn maanantaina 18.9. klo 11-14. Ilmoittautumiset 14.9. klo 15 mennessä hannele.x.ahponen@ymparisto.fi, puh. 050 327 5997. Koulun osoite Koulukuja 2, Vääksy.
 

Lisätietoja

Erikoistutkija Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 029 525 1252, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Asikkalan tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen, Asikkalan tukipalvelut
puh. 044 778 0215, etunimi.sukunimi@asikkala.fi

Kotitalousopettaja Tiina Niemi, Vääksyn Yhteiskoulu
puh. 044 778 0427, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi (huom. poikkeava osoite)
 

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön:


Kohderyhmä: