Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Pakkausjätteen erilliskeräys on ympäristön kannalta järkevää

Tiedote 16.1.2013 klo 12.00

SYKE ja YM tiedottavat

Pakkausjätteen erilliskeräys kannattaa ympäristösyistä myös harvaan asutuilla alueilla Pohjois-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan jätteen keräämisen ja kuljettamisen aiheuttamat ympäristöhaitat eivät ole merkittäviä erilliskeräyksestä saatujen hyötyjen rinnalla. Pitkät kuljetusetäisyydet pohjoisessa lisäävät kuitenkin keräyskustannuksia.

”Pakkausjätteen keräämisen ympäristövaikutuksista keskustellaan paljon. Tutkimuksessa on nyt selvitetty perusteellisesti keräämisen vaikutukset ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen käyttöön sekä keräämisen kustannukset”, kertoo ylitarkastaja Sirje Stén ympäristöministeriöstä.

Keräysverkosto mahdollinen koko Suomeen

Tutkijoitten mukaan pakkausjätteen aluekeräyspisteitä on mahdollista perustaa kaikkiin taajamiin, koska ympäristövaikutukset ovat myönteiset. Tärkeää on kuitenkin, että keräyspisteet ovat siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Näin vältetään turha ajo henkilöautoilla vain jätteenkierrätystä varten.  

Pakkausjätteen kierrätyksen vaikutuksia on tarkasteltu pakkausjätteen elinkaaren ajalta. ”Keräysvaihetta tulee verrata hyötyihin, joita syntyy, jos kierrättämällä voidaan korvata neitseellisten raaka-aineiden käyttöä”, yksikönpäällikkö Tuuli Myllymaa SYKEstä kertoo. Kierrättämällä lasi-, metalli-, kartonki- ja muovipakkaukset uusiksi tuotteiksi vältetään neitseellisten raaka-aineiden käyttöä.

Keräyksen keskittäminen on kustannustehokasta

Pakkausala on esittänyt varsin korkeita kustannusarvioita erilliskeräyksen järjestämisestä etenkin harvaan asutuilla alueilla. ”Jos kotitaloudet eivät innostu lajittelusta ja kertyvät jätemäärät ovat pieniä, nousevat kustannukset suuriksi”, tutkija Katja Moliis SYKEstä sanoo. "Vaikka ympäristön kannalta erilliskeräys on hyvä asia, kustannussyistä on järkevämäpää lisätä innokkuutta lajitteluun isoissa asutuskeskittymissä kuin hakea pieniä jätemääriä pitkien etäisyyksien takaa.”

Uusi jätelaki velvoittaa pakkausten tuottajat keräämään jatkossa talteen kaikki käytetyt pakkaukset. Selvityksen tilannut ympäristöministeriö laatii parhaillaan pakkausalan asetusta, jossa voidaan määrätä esimerkiksi pakkausjätteen keräyksen järjestämisen tavasta ja keräyspisteiden tiheydestä.

Raportti verkossa:

Lisätietoja

Tutkija Katja Moliis, SYKE, puh. 040 673 9313, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Yksikönpäällikkö Tuuli Myllymaa, SYKE, puh. 040 1970 242,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ylitarkastaja Sirje Stén, ympäristöministeriö, puh. 040 196 1027, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: