Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa virtaamat kasvussa

Tiedote 19.5.2017 klo 16.07

Tulvakeskus tiedottaa

Simojoki
Simojoen alajuoksu 17.5.2017. Kuva: Juha Kuivalainen

Viime päivinä lämmennyt sää on saanut jokien virtaamat kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Virtaamat ovat kasvaneet Kuiva- ja Simojoella sekä Iijoen sivuhaaroilla ja jokien vedenpintojen nousu voi olla hyvin nopeaa viikonlopun aikana.

Kuiva-, Simo-, Siuruan- ja Livojokien keskimääräiset tulvahuiput ajoittuvat viikonvaihteeseen. Jääpatojen ei ennakoida aiheuttavan ongelmia näissä joissa, koska kevätaurinko on jo ehtinyt haurastuttaa jokijäät.

”Iijoen pääuomassa lumien sulamistulvan ennustetaan osuvan viikon päähän ja se on todennäköisesti keskimääräistä kevättulvaa suurempi. Jongunjärvellä ja Pudasjärvellä vesi voi nousta katkomaan paikallisteitä ja kastelemaan mökkejä tulvaherkillä alueilla”, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Vesisateet ja lumien sulaminen nostavat myös muiden Pohjois-Pohjanmaan jokien virtaamia uudelleen viikonloppuna. Kiiminki- ja Sanginjoki nousevat uuteen viime viikkoa pienempään huippuun, Oulun eteläpuolisissa joissa nousu jää pieneksi.

Pohjois-Lapissa jokien tulvahuiput osuvat touko-kesäkuun vaihteeseen

Viime päivien lämmin sää käynnisti lumen sulamisen myös Lapin alueella. Pohjois-Lapissakin on nähtävissä pieniä merkkejä sulamisen käynnistymisestä. Tämän hetkisen ennusteen mukaan vuorokauden keskilämpötila laskee koko Lapin alueella ensi viikon aikana noin pariin asteeseen ja se hidastaa käynnistynyttä sulamista reippaasti. Viilenevä sää siirtää jokien virtaamahuiput toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun.

Ounas- ja Tornionjoella tulvasta odotetaan keskimääräistä suurempaa runsaan lumen sekä myöhäisen kevään vuoksi. Lapin jokien jääpatoriski on pienentynyt merkittävästi, sillä jäät näyttäisivät olevan erittäin heikkoja ja murenevan liikkeelle lähdettyään.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Lisätietoja:

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    p. 0295 251 718, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: