Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Runsaat sateet nostavat tulvariskiä Karvianjoella ja Etelä-Pohjanmaalla

Tiedote 10.7.2012 klo 12.00

Karvianjärvi on noussut tielle
ja perunapelto on peittynyt 
veden alle. Kuva: Toni Hietanen

Lähipäiville ennustetut runsaat sateet nostavat tulvariskiä Karvianjoella ja Etelä-Pohjanmaalla, koska maaperä on jo viikonlopun sateiden jäljiltä märkää. Paikoin jopa 100 mm:n sateet ovat saaneet virtaamat nousuun Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan joissa. Rankimmat sateet ovat tulleet Karvianjoen ja Kyrönjoen latvoille sekä Lapväärtinjoelle. Karviassa sadetta kertyi ennätykselliset 96 mm vuorokaudessa. Paikoin alueella on satanut jopa 150 mm kahdessa vuorokaudessa.

"Sen verran harvinaisesta sateesta on kyse, että se on saanut Koskutjoen virtaaman nousemaan keskimääräisen kevättulvan tasolle. Kesällä näin suurta virtaamaa ei ole havaittu koko vuodesta 1985 alkaneella havaintojaksolla. Myös Karvianjoella Vatajankoskessa virtaama lähestyy kesäaikaista ennätystään, joka on viime heinäkuulta", kertoo tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.

Kristiinankaupungin Isojoella ja Karvian Alkkiassa tulva on katkaissut paikallistien. Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä rankkasade tulvi mm. omakotitalojen kellareihin ja pariin liikerakennukseen Seinäjoella ja sai Petäjävedellä valtatien 18 penkereen sortumaan. Liikenne tiellä jatkuu normaalisti.


Lisätietoja

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 040 861 7743,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0400 148 550,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: