Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKE varoittaa heikoista jäistä Etelä- ja Keski-Suomessa

Tiedote 13.4.2018 klo 13.29
Jälkiä kevätjäällä. Kuva: Päivi Tahvanainen
© Kuva: Päivi Tahvanainen

Järvi- ja jokijäiden sulaminen on kiihtymässä Etelä- ja Keski-Suomessa, kun sää on muuttunut yhä lämpimämmäksi. Etelässä osa jokijäistä on jo lähtenyt ja jokijäät heikkenevät nopeasti tulvien siirtyessä pohjoisemmaksi. Jokijäillä ei tule enää liikkua, koska virtaamat ovat kasvaneet. Järvijäidenkin sulaminen on jo käynnistynyt erityisesti etelässä, mutta myös maan keskiosissa liikkuessa on jo syytä varoa yleisiä heikon jään alueita, kuten virtapaikkoja, sillan alusia, purkupaikkoja, kapeikkoja yms.

Keväällä jään heikkeneminen kiihtyy, koska yöpakkaset loppuvat vähitellen. Myös auringonsäteily haurastuttaa jäätä erityisesti silloin, kun jään päällä oleva lumi on sulanut.

Kevätjäät ovat puikkoontumisen vuoksi petollisia eikä niiden kantavuutta voi arvioida suoraan senttilukemien perusteella. Aamulla ja yöllä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voikin pettää jo iltapäivällä.

Huhtikuun ensimmäisen kolmanneksen aikana järvien jäänpaksuuksissa ei tapahtunut suuria muutoksia. Etelässä jäät ohenivat hieman ja Lapissa jäänpaksuus pysyi suurin piirtein ennallaan. Maan etelä- ja keskiosassa jäänkokonaispaksuus oli huhtikuun 10. päivä pääosin 30–50 cm.

Maan pohjoisosassa järvijäät ovat yleisesti 50–65 cm, paitsi Kilpisjärvellä yli 80 cm. Kokonaisjäänpaksuus vaihtelee järvillä pääosin -10 cm ja +10 cm välillä verrattuna ajankohdan tavanomaisiin arvoihin.

Lisätietoja

  • Hydrologi Jarkko J. Koskela, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 307, etunimi.kirjain.sukunimi@ymparisto.fi
  • Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 135, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkkejä

Seuraa tilannetta sivulla: Jäänpaksuus


Kohderyhmä: