Sään lämpeneminen lisää tulvariskiä pääsiäisviikolla

Tiedote 25.3.2021 klo 9.00

SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Tulvakeskus tiedottaa

© Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Sään voimakas lämpeneminen sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja seuraavan viikon aikana koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Suurin tulvariski on Pohjanmaalla, missä tulva voi jo ensi viikon alussa nousta paikoin rakennuksille, mikäli sää lämpenee nopeasti tai sataa paljon. Todennäköisesti kevättulva on Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa kuitenkin keskimääräinen tai vain hieman sitä suurempi. Seuraavan viikon sää – lämpenemisen nopeus, yöpakkaset ja sateet – ratkaisee, kuinka suureksi alueen tulvahuiput muodostuvat.

Etelärannikon jokien valuma-alueilla osa lumesta on jo sulanut. Etelärannikolla kevättulvasta ennustetaan keskimääräisen suuruista ja Lounais-Suomessa tavanomaista pienempää. Etelä- ja länsirannikon jokien tulvahuippu ajoittuu ennusteen mukaan ensi viikkoon. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen tulvahuippu ajoittuu huhtikuun alkuun ja toinen, mahdollisesti suurempi huippu huhtikuun loppupuolelle.

Lapissa tulvasta odotetaan tällä hetkellä keskimääräistä pienempää, sillä lunta on keskimääräistä vähemmän. Tähän poikkeuksena on Tornionjoki, jonka valuma-alueen Ruotsin puoleisissa osissa on lunta enemmän. Lapin tulvat ajoittuvat tyypillisesti toukokuun loppupuolelle.

 

Suojaa oma kiinteistösi etukäteen – viranomaisten resurssit ovat rajallisia

Viranomaiset muistuttavat kansalaisia, että oman omaisuuden suojaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Kiinteistöjen omistaja voi varautua kevään tulvatilanteeseen seuraamalla aktiivisesti tiedotteita, hankkimalla tarvittaessa suojaustarvikkeita ja siirtämällä irtaimen omaisuuden pois tulva-alueelta. Pelastuslaitoksen ja kuntien resurssit eivät riitä akuutissa tilanteessa suojaamaan yksittäisiä kiinteistöjä samanaikaisesti.

Seuraa tulvatilannetta verkkosivuilla

Tulvatilannetta ja ennusteita voi seurata vanhalla Tulvakeskuksen tulvatilanne-sivulla sekä uudessa vesi.fi-palvelussa. Lisäksi voi hyödyntää seuraavia: 

Twitterissä:

Lisätietoja

  • Johtava hydrologi Noora Veijalainen, Tulvakeskus / Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@syle.fi

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: