Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomen luonnon päivänä yli 80 yleisötapahtumaa

Tiedote 20.8.2014 klo 8.30

Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen
luontopalvelut, Biologian ja maantieteen opettajien liitto tiedottavat 20.8.2014

Jenni Haukio tutkii kurjenjalka nimistä kasvia
Rouva Jenni Haukio toimii Suomen luonnon päivän suojelijana. Hän osallistui puolisonsa Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa Luonnonkukkien päivän retkelle Naantalissa 17. kesäkuuta 2014, jossa myös keskusteltiin Suomen luonnon päivästä ja sen merkityksestä.© Riku Lumiaro.

Valtakunnallista Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 30.8.2014. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia ympäri Suomea jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle.  Pääjuhlaa vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa.

Koululaisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua päivän viettoon päivää edeltävällä viikolla. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä lähetti kaupunkinsa oppilaitoksille kirjeen, jossa hän kehottaa kouluja osallistumaan päivän viettoon: ”Suomen luonto on yksi maailman kauneimmista. Luonto on Espoossakin vielä lähellä. Annetaan sen elää meissä.”

Yksi Suomen luonnon päivän uusi teema on trendikäs villiruoka, onhan syyskesä marjoineen ja sienineen villiruoan kulta-aikaa. Myös hortoilu eli villiyrttien keruu jatkuu ruska-aikaan saakka. Kumppanina on suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö, jonka villiruokalähettiläs Sami Tallberg pitää viikonloppuna villiruokatyöpajaa Pyhä-Luoston kansallispuistossa. ELO-säätiö käynnistää lisäksi Suomen luonnon päivänä koulujen villiruokaviikot ja viettää kumppaneineen Suomen luonnon päivää villiruokateemalla.

Luonnonsuojeluliitto ja Ekokem haluavat mahdollistaa myös ikäihmisten luontoon pääsyn. Suomen luonnon päivänä palvelutalo Hopeakuun asukkaat Espoossa viedään retkelle lähialueen luontoon asiantuntijan opastuksella. Lisäksi päivän alla julkaistaan Pappa pitkospuille, mummo marjaan -opas, jonka avulla jokainen voi suunnitella piristävän luontohetken iäkkäille läheisilleen.

Suomen luonto ja luonnon päivä ovat eräs Radio Suomen kesän pääteemoista, ja itse päivänä 30. elokuuta kuullaan kuusi tuntia suoraa luontolähetystä Suomen luonnon päivän valtakunnallisesta pääjuhlasta Suomen luontokeskus Haltiasta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua radio-ohjelman tekoon.

Luonnosta voi nauttia monella tapaa

Suomen luonnon päivänä on tarjolla yli 80 kesäisen mukavaa tapahtumaa eri puolilla Suomea Akaasta Äkäslompoloon. Esimerkiksi Metsä tarina -elokuva on nähtävissä Syötteen luontokeskuksessa, Suomen Ladun järjestämälle patikkaretkelle voi osallistua Nurmeksen Peurajärvellä tai Tupalan luomutilalla Hämeenkoskella voi ihailla kyyttöjä metsälaitumella. Suomen luonnon päivän tapahtumat löytyvät Tapahtumat-sivulta osoitteesta www.suomenluonnonpaiva.fi

Suomen luonnon päivän pääjuhlassa Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa nähdään muiden muassa ministeri Ville Niinistö ja kansallispuistokummi Saimi Hoyer. Päivän aikana on tarjolla muun muassa Marttojen sienineuvontaa, geokätköilyä, kirjallinen iltapäivä, Muumien retkeilykoulu ja Veden perintö -näyttämöteos. Pohjois-Pohjanmaalla järjestetään valtakunnallinen Geologian päivän seminaari osana Suomen luonnon päivän viettoa.

Suomen luonnon päivän logo

Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen. Retkeilyä voi harrastaa niin marjastuksen kuin sienestyksen parissa, bongailla etelään paluumuuttavia lintuja, käydä nauttimassa kesän viimeisistä uintiretkistä tai järjestää luontopolku lempimetsään. Kahvihetki tai eväsretki pihapiirissä voi olla myös tapa iloita luonnossa olosta.

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Edellisvuoden tapaa päivää on rakentamassa yli 60 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ministeriöihin.

Merkitse Suomen luonnon päivä 30.8.2014 kalenteriisi

Seuraa meitä

www.suomenluonnonpaiva.fi
Facebook > suomenluonnonpaiva
Twitter >  #luonnonpäivä


Lisätietoa

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi

Tiedottaja Laura Tahkokallio, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 040 556 9860, etunimi.sukunimi@metsa.fi


Kohderyhmä: