Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomen ympäristökeskus selvitti kahden Saaristomerellä uponneen hylyn öljyriskejä

Tiedote 21.11.2019 klo 10.52

 Saaristomerelle Kihdin selälle uponnutta Fortuna-laivan hylkyä tutkittiin sen aiheuttaman öljyvuotoriskin takia. Kuva: SYKE

Suomen ympäristökeskus tutki tällä viikolla merentutkimusalus Arandan avulla kahta Saaristomerellä 1980-luvulla uponnutta alusta niiden öljyriskien takia. Hylyt makaavat 30-40 metrin syvyydessä keskellä Kihdin selkää, ja muodostavat öljypäästöuhan herkälle saaristoluonnolle.

Tutkimusalus ARANDA lähdössä Saaristomerelle 18.11.2019 kuva: Jorma Rytkönen

Hylyt sijaitsevat Ahvenanmaan maakunnan puolella ja ne on listattu Ahvenanmaan maakunnan öljyntorjuntasuunnitelmassa ongelmahylyiksi. Nyt toteutetun kartoituksen tavoitteena oli selvittää hylkyjen kuntoa ja asentoa merenpohjalla, sekä ottaa vesi- ja sedimenttinäytteitä hylkyjen lähiympäristöstä.

Hylyt myös kuvattiin sukeltajien voimin, ja kuvista laaditaan 3D-mallit. SYKE selvittää aineiston pohjalta mahdollisuutta poistaa alusten polttoainetankeissa oleva öljy. Tutkimusretkellä mukana olleet Ilmatieteen laitoksen tutkijat mittasivat myös alueen hiilivetytaustapitoisuuksia ja osallistuivat virtausolosuhteiden määrittämiseen tulevaa mahdollista öljynpoisto-operaatiota varten.

sukeltajatpalaavat
Sukeltajat palaamassa hylyltä tutkimusalus ARANDAlle kuva: Harri Kankaanpää

Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelman 2019–2023 tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila. Ohjelman toimilla vähennetään maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin, puhdistetaan hylkyjä öljystä, kunnostetaan vesistöjä sekä vähennetään haitallisia aineita kaupunkivesistä.

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. +358 40 180 1447
saneerauspäällikkö Markus Santasalo, Suomen ympäristökeskus, SYKE, p. +358 50 305 9420

 
 

 


Kohderyhmä: