Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomi osallistuu Itämeren maiden yhteiseen öljyntorjuntaharjoitukseen Ruotsissa

Tiedote 27.8.2018 klo 9.34
Merivoimien Hylje-alus
Merivoimien Hylje-alus. © Kuva: Jouko Pirttijärvi

SYKE, Merivoimat ja Rajavartiolaitos osallistuvat 27.–30. elokuuta Itämeren maiden yhteiseen Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitukseen, joka on yksi maailman suurimmista merellisistä öljyntorjuntaharjoituksista. Ruotsin rannikkovartioston järjestämässä harjoituksessa on mukana 20 alusta kahdeksasta Itämeren rantavaltiosta sekä EU:sta. Suomesta lähtee Karlskronan edustalle kaksi alusta. Öljyntorjunnan lisäksi harjoitellaan kansainvälistä yhteistoimintaa myös kemikaalivahinkojen torjunnassa, kemikaalisukelluksessa, vedenalaistoiminnoissa ja erikoishenkilöstön helikopterikuljetuksissa.

”Tällä kertaa Itämeren suojelukomission eli HELCOM:n harjoituksen teemoina ovat kansainvälinen hälyttäminen ja avunpyynnöt sekä torjuntalaivaston yhteistyö, lentovalvonta ja rantaöljyntorjunta. Lisäksi harjoitellaan EU:n pelastuspalvelun asiantuntemuksen hyödyntämistä torjuntatehtävässä, yhteistoimintaa erikoiskoulutettujen meripelastusryhmien kanssa sekä vedenalaistyöskentelyä. Tänä vuonna harjoitus on aiempaa laajempi EU:n myöntämän merkittävän lisärahoituksen ansiosta”, HELCOM Response -ryhmän puheenjohtaja, ylitarkastaja Heli Haapasaari SYKEstä kertoo.

SYKE lähettää harjoitukseen vuonna 2014 valmistuneen Rajavartiolaitoksen Turva-aluksen sekä vuonna 2015 peruskorjatun Merivoimien Hylje-aluksen.

Vuonna 2014 rantaöljyntorjunta tuli osaksi Itämeren suojelusopimuksen mukaista torjuntayhteistyötä. Rantatorjuntaa harjoitellaan usean toimijan yhteistyönä karttaharjoituksena. Myös öljyyntyneiden lintujen hoitotoimet ovat osa rannanpuhdistusharjoitusta. Rantatorjuntaharjoituksen lopuksi tarkastellaan tilannetta muutama kuukausi onnettomuuden jälkeen ja arvioidaan, miten ympäristö on saatu puhdistettua sekä millaisia luontovaikutuksia onnettomuudella on ollut.

Balex Delta -harjoituksessa satoja asiantuntijoita 32 maasta

Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 550 henkilöä, joista runsaat 270 on alusten miehistöä ja noin 70 rantatorjuntaharjoituksen osanottajia. Loppuosa osallistuu harjoituksen johtamiseen, tarkkailuun ja arviointiin. Harjoituksessa on osanottajia peräti 32 eri maasta. Suomesta mukana on SYKEn asiantuntijoiden lisäksi tarkkailijoita Rajavartiolaitokselta, sisäministeriöstä ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Vuosittain järjestettävä Balex Delta-harjoitus on osa Itämeren suojelusopimuksen mukaista yhteistyötä. Suomessa Balex Delta järjestetään seuraavan kerran vuonna 2021.

Öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntatyö Suomessa

Suomen vastuuviranomainen öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnassa on SYKE. Rannikolla ja rannoilla öljyntorjunnasta vastaavat pelastuslaitokset. Öljyyntyneiden lintujen hoito on SYKEn vastuulla, ja tätä tehtävää hoidetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitosten sekä WWF Suomen kanssa.

SYKEllä on sopimukset Merivoimien, Rajavartiolaitoksen, Meritaito Oy:n sekä kahden yksityisen yrityksen kanssa kaikkiaan 18 öljyntorjunta-aluksen käytöstä. Kaikki alukset ovat monitoimialuksia, eli niillä on jokin muu päätehtävä. SYKEn vastuulla on varustaa ne öljyntorjuntatehtäviin.

Balex Delta on tämän vuoden kolmas kansainvälinen torjuntaharjoitus, johon SYKE on lähettänyt aluksia. Aluksilla on velvollisuus harjoitella öljyntorjuntaa myös itsenäisesti. Lisäksi pelastuslaitokset harjoittelevat rannikon öljyntorjuntaa alueellaan. Suomessa on vuosittain noin 20 merellistä öljyntorjuntaharjoitusta.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh: 0295 251 134 , etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tarkastaja Markus Santasalo, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh: 0295 251 888, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkkejä

Stor miljöräddningsövning i Karlskrona nästa vecka (Ruotsin rannikkovartioston uutinen 22.8.2018)

HELCOM Response group (HELCOM Response ryhmän esittely)

 (ymparisto.fi)


Kohderyhmä: