Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suurten hallien kattojen lumikuormat vielä vaarallisen suuria

Tiedote 5.4.2018 klo 11.16
Lumikuorma
 Kuva: Pirjo Ferin, YHAn kuvapankki

Lumikuormat ovat kasvussa lumi- ja vesisateiden takia suuressa osassa Suomea. Vesisade ja sulamisvesi varastoituvat sulannan alussa hallien katolla olevaan lumeen ja lopputuloksena lumikuorma kasvaa. Lumi myös estää ja hidastaa sulaneen veden poistumista tasakatoilta. Nuoskalumi voi lähteä liikkeelle ja kasautua tiettyyn paikkaan kattoalueella, jolloin lisääntynyt kuormitus voi aiheuttaa katon sortumisvaaran.

”Metrin kerros lunta kuormittaa kattoa 250 - 300 kg/m2. Jo yli puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa hallien katoilta ja metrin kerros on poistettava tai ohennettava tasaisesti. Lumenpoisto on tehtävä riittävin turvavarustein”, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Viikonlopun lumisateet ja alkuviikon vesi- ja lumisateet ovat kasvattaneet kattojen lumikuormia 20 - 40 kg/m2. Tämä nopea kuorman kasvu on romahduttanut eilen kalustehallin katon Iisalmessa ja pihattonavetan katon Kiuruvedellä.

Lumikuormat ovat saavuttaneet tai ylittäneet 200 kg/m2 Pohjois-Savossa. Yli 200 kg/m2 lumikuormia on Pohjois-Karjalassa, Koillismaalla, Kainuussa, Meri-Lapissa ja Länsi-Lapissa. Pohjois-Pohjanmaan lumikuormat ovat myös tavanomaista suurempia. Muutaman päivän lämpenemisen jälkeen ilma kylmenee jonkin verran ja lumikuormat pysyvät suurina vielä pari viikkoa. Pohjois-Suomessa ne kasvavat edelleen.

Lisää aiheesta

Lisätietoa

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
puh. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: