Uhanalaista pikkuapolloa suojellaan siirtoistutuksin

Tiedote 20.6.2012 klo 12.00

SYKE, Metsähallitus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottavat

Pikkuapollo
Kuva: Iiro Ikonen

Pikkuapollo on hävinnyt monilta elinalueilta perinteisten laidunniittyjen vähenemisen seurauksena. Nyt tuota uhanalaista päiväperhosta ollaan palauttamassa siirtoistutuksin sen entiselle esiintymisalueelle. Varsinais-Suomessa pikkuapolloa on siirretty kolmelle uudelle elinpaikalle Paimionjokivarteen ja Rekijoen alajuoksun laidunniityille.

Rauhoitettua pikkuapolloa tavataan lähinnä Ahvenanmaalla ja lounaisen Suomen saaristo- ja rannikkoalueilla. Vain kaksi esiintymää on säilynyt sisämaassa: toinen Rekijoen yläjuoksulla Somerolla ja toinen Halikonjoen varrella Salossa.

Paikoin pikkuapollolle sopivien niittyjen määrä on viime aikoina lisääntynyt, sillä umpeenkasvaneita laidunniittyjä on ennallistettu Varsinais-Suomen jokivarsialueilla. Samaan aikaan myös ilmasto on kehittynyt lajille suotuisammaksi.

Pikkuapollo on kotipaikkauskollinen

Pikkuapollon luontainen leviäminen kunnostetuille sopiville niityille on kuitenkin vaikeaa, koska perhonen on varsin kotipaikkauskollinen ja liikkuu harvoin muutamaa kilometriä pidempiä matkoja. Siirtoistutuksilla voidaan avustaa pikkuapollon leviämistä sopiville elinalueille.

Nyt toteutettu 60 yksilön siirtoistutus on tehty kahdessa erässä Paimionjokivarteen ja Rekijoen alajuoksun laidunniityille. Siirretyt perhoset kerättiin Someron Häntälän noin 10 000 pikkuapollon esiintymästä. Siirtoihin valittiin Häntälässä jo hedelmöitettyjä naarasperhosia, joiden odotetaan vapautuksen jälkeen munivan istutusniityille.

Uhanalaisen lajin siirtämiseen vaaditaan sekä maanomistajan että viranomaisen lupa. Pikkuapollon siirtoluvan myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa tehtyjä siirtoja, koska ne perustuvat huolelliseen suunnitteluun ja siirroilla parannetaan lajin suotuisan suojelun tasoa Suomessa.

Istutukset ovat osa Euroopan unionin rahoittamaa ja Metsähallituksen koordinoimaa Luonnonhoito-LIFE–hanketta. Istutusten onnistumista seurataan hankkeen rahoituksella seuraavien kolmen vuoden ajan.

Porvooseen syntyi istutuksilla elinvoimainen pikkuapollokanta

Pikkuapollo on yksi harvoista hyönteislajeista, joiden siirtoistutuksista on aiempaakin kokemusta Suomessa. Kesällä 2000 pikkuapolloa siirrettiin kahdelle sopivannäköiselle paikalle Uudellamaalla, josta laji oli hävinnyt reilut 50 vuotta aiemmin. Näistä Sipooseen tehty istutus epäonnistui, kun taas Porvoon istutus onnistui.

Porvoossa siirretty kanta kasvoi kahdessa vuodessa noin 100 yksilöön. Sen jälkeen se vähitellen voimistui ja laajensi elinaluettaan siten, että kesällä 2011 Porvoon Stensbölessä eli ensimmäistä kertaa yli 1000 pikkuapollon kanta. Tänä kesänä pikkuapolloa on tavattu Porvoossa jälleen edellistä kesää laajemmalla alueella. 

Perhoskesä on käynnistynyt lupaavasti

Kuluvana kesänä useimpien päiväperhoslajien odotetaan olevan varsin runsaslukuisia. Lähtötilanne on hyvä, sillä kolme edellistä vuotta ovat olleet päiväperhosille suotuisia. Viime viikkojen epävakaiset säät ovat haitanneet perhoskauden alkua, mutta poutapäivinä perhosmäärät ovat olleet vähintään tavanomaista tasoa.

Parhaillaan lentää komea ritariperhonen, jota tavattiin viime vuonna erityisen runsaana. Suomen ympäristökeskus on seurannut päiväperhosten kannanvaihteluja vuodesta 1999 alkaen.

Lisätietoja

Pikkuapollon siirrot
Erikoistutkija Mikko Kuussaari, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 525 6249, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Perhoskesä ja päiväperhosseuranta
Tutkija Janne Heliölä, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 014 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Luonnonhoito-LIFE-hanke
Hankkeen koordinaattori Esko Hyvärinen, Metsähallitus, puh. 0400 208 591, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Lupaviranomainen
Ylitarkastaja Iiro Ikonen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 040 825 6610, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Viestintä
Tiedottaja Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön


Kohderyhmä: