Uusi tietojärjestelmä tehostamaan öljyntorjuntaa

Tiedote 21.2.2013 klo 10.00
 

Öljynkeräystä Balex Delta 2012 
-harjoituksessa.
Kuva: Rajavartiolaitos

Suomen ympäristökeskus (SYKE) on julkaissut uuden tilannekuvajärjestelmän öljyntorjuntaviranomaisten käyttöön. "BORIS2-järjestelmä kehitettiin tehostamaan ajantasaisen tiedon jakelua viranomaisten välisessä yhteistyössä öljyvahinkoja torjuttaessa. Yhtenäinen tilannekuva edistää torjuntatoimien oikeaa kohdentamista ja siten osaltaan vähentää öljyvahinkojen ympäristölle aiheuttamaa vahinkoa”, tiivistää BORIS2:n projektipäällikkö, ylitarkastaja Meri Hietala SYKEstä. Median ja kansalaisten tarpeisiin SYKE voi tuottaa järjestelmän avulla karttoja torjuntatoimien edistymisestä.

Suomen maa- ja merialueilla tapahtuu vuosittain yhteensä yli 2000 öljyvahinkoa. Erityisesti Suomenlahdella todennäköisyys suuren luokan alusonnettomuudelle kasvaa jatkuvasti lisääntyneiden öljynkuljetusmäärien myötä. Tämän vuoksi öljyntorjuntavalmiuden ja viranomaisten välisen yhteistyön kehittäminen on tärkeää. SYKE vastaa ympäristövahinkojen torjunnasta aavalla merellä, pelastuslaitos taas rannikolla, maalla ja sisävesillä. Käytännön torjuntatyö on aina monen eri toimijan välistä yhteistyötä, ja työssä onnistuminen edellyttää tiedon ja yhteisen tilannekuvan reaaliaikaista jakamista.

Monipuolinen tiedon jakamisen alusta

BORIS2-järjestelmä kokoaa yhteen öljyvahinkojen torjunnassa tarvittavat paikkatiedot. Ympäristöhallinnon paikkatietoaineistojen ja BORIS2:n öljyntorjunta-aineistojen lisäksi järjestelmän kautta voi hyödyntää muiden viranomaisten tuottamia paikkatietoja. BORIS2:n avulla torjuntaviranomaiset voivat paitsi saada ajantasaista tietoa ympäristövahingosta ja sen torjunnasta, myös itse syöttää järjestelmään tilannekuvatietoa ja torjuntasuunnitelmia.

SYKE kehitti BORIS2-järjestelmää yhteistyössä eri viranomaisten, kuten Ilmatieteenlaitoksen, Liikenneviraston, merivoimien, Rajavartiolaitoksen, sisäasiainministeriön pelastusosaston, pelastuslaitosten, ELY-keskusten sekä monien muiden tahojen kanssa. BORIS2-hankkeenovat rahoittaneet öljysuojarahasto ja SYKE. Tietojärjestelmän kehityshankkeeksi BORIS2 on ollut varsin edullinen, sillä kolmevuotisen projektin budjetti on noin 700 000 euroa.

Esimerkkikuva BORIS2-järjestelmästä

Yksityiskohtaisempi kuva aukeaa klikkaamalla suurennuslasia.

Järjestelmää jo testattu suuressa harjoituksessa

BORIS2-järjestelmän demoversiota testattiin todellisen kaltaisissa olosuhteissa elokuussa 2012 Helsingissä järjestetyn BALEX DELTA -öljyntorjuntaharjoituksen yhteydessä. Harjoituksen aikana 40 käyttäjää eri organisaatioista syötti järjestelmään tietoja öljyhavainnoista, öljyn ennustetuista reiteistä ja torjuntatoimien etenemisestä. BORIS2:een kerättyjä tietoja välitettiin harjoituksen aikana myös Suomen avuksi tulleille ulkomaalaisille öljyntorjunta-aluksille sekä tiedotuksen tarpeisiin.

”Harjoitus osoitti konkreettisella tavalla järjestelmän hyödyllisyyden. Saadun palautteen mukaisesti olemme kehittäneet järjestelmää edelleen. Kehitystyö jatkuu tämän projektin puitteissa vielä kesään 2013 saakka. Myös sen jälkeen järjestelmää pyritään hiomaan ja laajentamaan käyttäjäpalautteen pohjalta, mahdollisesti uusien projektien kautta.”, järjestelmän teknisestä toteutuksesta vastaava tutkija Samuli Neuvonen SYKEstä kertoo.

Mikä BORIS2?

BORIS2-tilannekuvajärjestelmä

  • Baltic Oil Response Information System
  • Öljyntorjuntaviranomaisten yhteinen paikkatietojärjestelmä
  • Tilannekuvan jakaminen viranomaisten kesken
  • Käyttöoikeus vain öljyntorjuntaviranomaisilla
  • Mahdollisuus tuottaa valmiiksi tulkittua tietoa median ja suuren yleisön tarpeisiin
  • Linkit useiden viranomaistentietojärjestelmien ja aineistojen välillä
  • Hankkeen kokonaiskustannus 700 000 €
  • Rahoittajat: Öljysuojarahasto ja Suomen ympäristökeskus
  • Toteutus: Suomen ympäristökeskus

Lisätietoja

Hanke yleisesti
Ylitarkastaja Meri Hietala,  Suomen ympäristökeskus, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 534 1960

Järjestelmän tekninen toteutus
Tutkija Samuli Neuvonen, Suomen ympäristökeskus, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0400 148 519


Aihealue:
Kohderyhmä: