Uusi verkkotyökalu auttaa arvioimaan maastohiihdon tulevaisuutta Suomessa

Tiedote 18.2.2016 klo 12.03

Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Maastohiihto on yksi suosituimmista liikuntamuodoistamme, mutta muuttuvassa ilmastossa sen harrastaminen väistämättä vaikeutuu. Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus ovat kehittäneet yhdessä työkalun, jonka avulla arvioidaan maastohiihdon tulevaisuutta Suomessa. Työkalu löytyy  Ilmasto-opas.fi-portaalista.

Maastohiihto_Erkki Oksanen
© Kuva: Luonnonvarakeskus/Erkki Oksanen

“Suotuisat luonnonolot maastohiihdon harrastamiseen vähenevät tulevina vuosikymmeninä etenkin Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa hiihtäminen onnistuu tulevaisuudessakin, tosin sielläkin hiihtokausi lyhenee nykyisestä”, hydrologi Noora Veijalainen SYKEstä kertoo.

Keinolumella ja lumen varastoinnilla voidaan osittain kompensoida muutoksien vaikutuksia, mutta tämä vaatii investointeja ja soveltuu vain tiettyihin paikkoihin. Myös harrastajien kokema elämys hiihtotapahtumasta muuttuu, kun hiihdetään harmaassa maisemassa keinoladulla.

Etelä-Suomessa hiihtäminen todennäköisesti vähenee

Kuinka hiihtäjät reagoivat harrastusolojen muutokseen? Lopettavatko he harrastuksen kokonaan vai ovatko he valmiita matkustamaan pitkiä matkoja päästäkseen hiihtämään? Luken tutkija Marjo Neuvonen haastatteli eri puolilta Suomea 769 hiihtäjää, jotka olivat iältään 15-74 vuotiaita.

”Hiihtäjiä on enemmän pohjoisessa kuin etelässä ja tämä ero nähtävästi entisestään kasvaa tulevaisuudessa, kun osa Etelä-Suomessa asuvista luopuu hiihtoharrastuksesta ilmastonmuutoksen myötä”, ennakoi Neuvonen.

Uusi työkalu visualisoi muutoksen ja osoittaa muutokselle herkät alueet

Suomen kansalliseen ilmastonmuutosportaaliin kehitetty uusi karttatyökalu osoittaa, kuinka lumiolot muuttuvat. VYyökalussa voi valita eri muuttujia, joiden avulla voi tarkastella muutosta oman kunnan alueella. Niiden avulla voi luoda karttoja, joista selviävät muutokselle herkimmät alueet Suomessa.

”Karttatyökalun avulla käyttäjät voivat tarkastella muutoksen vaikutuksia Suomen eri osissa ja keinoja, joilla näihin muutoksiin voidaan sopeutua”, tutkimusta johtanut SYKEn professori Tim Carter kertoo.

Työkalun toivotaan auttavan palveluntarjoajia hiihtomahdollisuuksien suunnittelussa ja kehittämisessä. Sen toivotaan myös lisäävän tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Työkalu löytyy verkosta osoitteesta http://ilmasto-opas.fi/fi/datat/sopeutumiskyky-ja-haavoittuvuus.

Ilmasto-opas.fi-portaalia ylläpitävät Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus ja tiedontuottamiseen osallistuvat myös monien muiden tutkimuslaitosten asiantuntijat.

Lisätietoja:

Tutkija Marjo Neuvonen, Luonnonvarakeskus (Luke), p. 029 532 5406, etunimi.sukunimi@luke.fi

Vanhempi tutkija, Tuija Sievänen, Luonnonvarakeskus (Luke), p. 029 532 5269, etunimi.sukunimi@luke.fi

Hydrologi Noora Veijalainen, Suomen ympäristökeskus (SYKE), p. 0295 251 732, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Professori Timothy Carter, Suomen ympäristökeskus (SYKE), p. 0295 251 094, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisu

Neuvonen, M., Sievänen, T., Fronzek, S, Lahtinen, I, Veijalainen, N. & Carter, T. R. 2015. Vulnerability of cross-country skiing to climate change in Finland – An interactive mapping tool. Journal of Outdoor Recreation and Tourism, Volume 11: 64–79. http://dx.doi.org/10.1016/j.jort.2015.06.010 (manuscript PDF)

 
 

 

 


Kohderyhmä: