Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Vaasan merialueella kaatuneesta lautasta ei välitöntä uhkaa ympäristölle

Tiedote 27.11.2017 klo 16.23
Suomen ympäristökeskus ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottavat
Lisätietojen antaja päivitetty 1.12.2017
Esko-lautta
ESKO-tutkimusporalautta ajelehtii hitaasti pohjoiseen Vaasan edustalla. Lautan vieressä on haverissa lauennut pelastuslautta.  © Rajavartiolaitos

Vaasan edustalla kovassa merenkäynnissä sunnuntai-iltana kaatunut tutkimusporalautta ESKO ei aiheuta välitöntä vaaraa meriluonnolle. Haverin sattuessa ESKOlla oli polttoainetta noin 3,5 kuutiota, reilut 100 litraa hydrauliöljyä sekä kannella olevissa työkoneissa polttoainetta. Paikalla tänään aamupäivällä käyneet Rajavartiolaitoksen partiovene ja Dornier-lentokone eivät havainneet ESKO-lautan ympärillä kuin vähäisen määrän öljyä.

ESKO-lautta kelluu yhä pinnalla ja on metalliosistaan hieman pohjassa kiinni. Merialueen syvyys on tällä kohtaa noin 10 metriä.

Varustamo ja vakuutusyhtiö laativat lautan kääntösuunnitelman ja mahdollisen hinaussuunnitelman, jonka viranomaiset hyväksyvät. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vastaa varautumisesta ympäristövahinkojen torjuntaan yhdessä Pohjanmaan pelastuslaitoksen kanssa. SYKE on lähettänyt Vaasaan edustajakseen öljytorjunta-asiantuntijan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Vaasan satamassa on kaksi öljyntorjunta-alusta sekä kaksi väylänhoitoalusta, joita voidaan käyttää öljyntorjuntaan. Öljyvuotojen mahdollisuus kasvaa, kun lauttaa ryhdytään kääntämään.

Tänään on sään salliessa tarkoitus viedä ESKOlle lähetin, jotta sen mahdollista ajelehtimista voidaan tarkkailla sekä samalla varoittaa muuta meriliikennettä ohjauskyvyttömästä aluksesta. ESKO pyritään huomenna ankkuroimaan öljyntorjuntavarastolta noudetuilla ankkureilla.

ESKO on Meritaito Oy:n omistuksessa. Hylky on noin 40 kilometrin päässä rannikosta Maalahden korkeudella. 

Lisätietoa

Tarkastaja Jouko Pirttijärvi, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 514

Ryhmäpäällikkö Tommi Mäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 882

Verkossa


Kohderyhmä: