Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Viikonloppuna jääpatoriski länsirannikolla, virtaamat jäävät keskimääräistä kevättulvahuippua pienemmiksi

Tiedote 8.4.2016 klo 12.28

SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Tulvakeskus tiedottaa

Heikkalan suvanto Siikajoella 8.4.2016. Kuva Auvo Hekkala
Jäiden lähtöä Siikajoella, Heikkalan suvanto 8.4.2016. © Kuva: Auvo Hekkala, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla riski jääpatojen muodostumiselle on viikonloppuna erittäin suuri Lestijoelta Kiiminkijoelle. Kasvavat virtaamat saavat jäät liikkeelle useissa joissa. Pohjois-Pohjanmaalla jokien jääpeitteet ovat vielä monin paikoin keskimääräistä paksumpia. Jääpadot voivat nostaa jokien vedenkorkeudet hyvin nopeasti tulvalukemiin.

Sateet ovat kasvattaneet länsirannikon jokien virtaamia Satakunnasta Oulun seudulle ulottuvalla alueella. Virtaamahuiput saavutetaan loppuviikon aikana. Virtaamien ennustetaan nousevan viimeviikkoisia huippuja korkeammalle, kuitenkin keskimääräistä kevättulvahuippua pienemmiksi.

”Esimerkiksi Kiiminkijoen, Sanginjoen ja Tyrnävänjoen vedenkorkeudet voivat nousta vielä noin puoli metriä lähipäivien aikana”, toteaa tutkija Panu Juntunen Suomen ympäristökeskuksesta. Lauantain sateet voivat nostaa vielä virtaamia esimerkiksi Kyrönjoella, jos ne osuvat ennustettua pohjoisemmaksi. 

Järvien vedenpinnat korkealla

Etelä- ja Keski-Suomen järvien vedenkorkeudet kääntyvät lumen sulamisen myötä nousuun. Suuret järvet ovat poikkeus. Ne lähtevät nousuun myöhemmin huhtikuussa.

Järvien pinnat ovat paikoin ajankohdan keskitasoa korkeammalla etenkin Järvi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Lapissa. Suurten järvien kuten Saimaan, Päijänteen ja Keiteleen vedenkorkeudet ovat 30 - 50 cm tavallista korkeammalla. Kiuruveden vedenkorkeus on nousussa ja se tulee nousemaan yli puoli metriä tulevan viikon aikana.

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

Lisätietoja

Tulvatilanne ja ennusteet

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 731

Tutkija Panu Juntunen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 770

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 135

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: