Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Voiko huumorilla parantaa maailmaa? Ensimmäinen tietoteos huumorista ympäristönsuojelussa

Tiedote 8.5.2018 klo 9.16
Huumorikirja kansikuva
© Alex Gee / flickr.com

Ympäristönsuojelua voidaan parhaimmillaan edistää huumorin avulla, toisaalta sitä käyttämällä voidaan myös mennä pahasti metsään. Nyt julkaistu Huumori ympäristönsuojelussa on ensimmäinen komiikan ja ympäristökysymysten suhdetta avaava tietoteos. Teoksen on kirjoittanut Suomen ympäristökeskuksen Jari Lyytimäki, useita ympäristöaiheisia tietokirjoja julkaissut erikoistutkija.

Huumori ympäristönsuojelussa -teoksen perusviesti on, että vakavien ympäristöongelmien ratkaisemiseen tarvitaan uusia näkökulmia avaavaa ja toimintaan rohkaisevaa huumoria.

”Ihminen on huumorintajuinen laji, jota ei motivoi pelkkä totinen faktojen latelu. Sen sijaan huumorimielellä ihminen voi keksiä yllättäviäkin ratkaisuja ympäristöongelmiin”, Lyytimäki summaa komiikan mahdollisuuksia.

Huumori osoittaa epäkohtia ja kannustaa toimiin

”Humoristisen kampanjoinnin avulla voidaan esimerkiksi herättää median ja päätöksentekijöiden huomio tai kannustaa ihmisiä energiansäästöön. Pilapiirros voi sivaltaa sattuvasti ympäristön saastuttajaa ja parodiaa voidaan tehdä niin ympäristöviranomaisesta kuin itsensä liian vakavasti ottavasta tutkijastakin. Toisaalta stereotypioita toistamalla voidaan luonnonsuojelu helposti leimata naurettavaksi viherpiperrykseksi”, sanoo Lyytimäki.

Suomen ympäristökeskuksen julkaisema Huumori ympäristönsuojelussa tarjoaa tuhdin kokonaiskuvan huumorin erilaisista ilmentymistä ympäristönsuojelussa. Se esittelee monitieteisesti huumoritutkimuksen erilaisia lähestymistapoja ja tarkastelee huumorin käyttöä valikoiduilla ympäristönsuojelun osa-alueilla, kuten ilmastopolitiikassa, petokeskusteluissa ja vesiensuojelussa. Teos pureutuu kotimaisten ja ulkomaisten esimerkkien avulla komiikan vaikutuksiin ja puntaroi huumorin mahdollisuuksia ympäristönsuojelun edistäjänä.

”Huumorin avulla voidaan ravistella vanhoja rutiineja ja kyseenalaistaa ajatuksia. Esimerkiksi susikeskustelussa voitaisiin siirtyä syyllistävästä ja vastustajia naurettaviksi leimaavasta kyynisestä huumorista yhteisymmärrystä luovaan lempeään parodiaan”, ehdottaa Lyytimäki.

Suomen tietokirjailijat ry ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ovat tukeneet  teoksen valmistelua. Teos on kirjoitettu apurahalla.

Lisätietoa:

Erikoistutkija Jari Lyytimäki, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. +358 295 251 397
Twitter: @lyytimaki

Jari Lyytimäki on parhaillaan vuorotteluvapaalla ja hänet tavoittaa varmimmin sähköpostitse.


Kohderyhmä: