Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Timothy Carterille Päiviö Hetemäen rahaston tunnustuspalkinto kokonaisturvallisuuden puolesta tehdystä ansiokkaasta kehitystyöstä

Tiedote 19.11.2021 klo 9.06
Timothy "Tim" Carter. © Annikki Mäkelä

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Timothy "Tim" Carterille on torstaina 18.11.2021 myönnetty Päiviö Hetemäen rahaston tunnustuspalkinto hänen merkittävästä työstään ilmastonmuutokseen sopeutumisen tunnetuksi tekemisestä ja edistämisestä.

Carter on ollut keskeinen henkilö Suomen sopeutumispolitiikan tietoperustan rakentajana vuosikymmenten ajan. Hän on johtanut lukuisia tutkimushankkeita, jotka ovat syventäneet ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja riskeistä sekä Suomessa tarvittavista sopeutumistoimista. Carter tutkinut myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia globaaliin turvallisuuteen liittyviin ilmiöihin kuten kansainväliseen kauppaan, infrastruktuuriin ja muuttoliikkeisiin, jotka vaikuttavat myös Suomeen. Ilmastonmuutos on noussut merkittäväksi turvallisuuskysymykseksi, ja monet maat ovat tunnistaneet ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt tärkeiksi kansallisissa riskiarvioinneissaan.

Carterin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyvä työ on erinomainen esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen ja syvällinen tutkimus palvelee yhteiskunnallista kokonaisturvallisuutta samalla, kun se edistää alan kansainvälistä tutkimusta. Carterin ansiokas työ, johon on kuulunut muun muassa hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n arviointeihin osallistumista, on tehnyt suomalaista tutkimusta tunnetuksi maailmalla, ja samalla se on tuonut tärkeitä vaikutteita Suomeen. Carter on ollut suunnannäyttäjä, kun ilmastokysymykset on tunnistettu olennaiseksi osaksi kokonaisturvallisuutta.

“Olen iloisesti yllättynyt siitä, että ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimus on saanut tunnustusta globaalin ja kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävänä asiana. Sopeutumistoimien kiireellisyyttä alleviivattiin jälleen viime viikkoina järjestetyssä Glasgow’n COP-26-kokouksessa. Palkinto on kunnianosoitus kansainvälisille ilmastotutkijoille, jotka tekevät tärkeää työtä tutkiessaan sitä, miten voimme kohdata ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat riskit ja muutokset tulevaisuudessa”, Tim Carter sanoo.

Lue lisää

Lisätietoja

  • Timothy Carter, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 094, email: tim.carter@syke.fi