Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Etsintäkuulutuksia

Etsintäkuulutus: Itämeren rannikon katkaravut

Suomen ympäristökeskus pyytää havaintoja Itämeren rannikon katkaravuista. Suomessa tavataan kolme katkarapulajia, joista yksi on uusi ja kovasti runsastunut vieraslaji, sirokatkarapu Palaemon elegan. Luontaisina lajeina Suomen lounaisrannikolla elävät leväkatkarapu Palaemon adspersus ja hietakatkarapu Crangon crangon. Erityisesti leväkatkaravusta on toistaiseksi hyvin vähän havaintoja.

Ilmoita verijuotikashavainnoista

Suomen ympäristökeskus pyytää kansalaisilta havaintoja verijuotikkaista. Aiemmin Suomessa yleinen laji on nykyisin uhanalainen. Verijuotikas, Hirudo medicinalis on Suomen suurikokoisin juotikas. Verijuotikas elää ja lisääntyy matalissa, lämminvetisissä lammikoissa ja pienissä metsä- ja lettosuolammissa. Viime vuosina ja vuosikymmeninä on saatu varmistettuja havaintoja lähinnä Ahvenanmaalta ja Lounais-Suomesta, mutta lajia saattaa löytyä muualtakin.

Itämeren uhanalaisista pyöriäisistä kerätään havaintotietoja – kansalaisten näköhavainnot tärkeässä roolissa

 

Ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus keräävät havaintotietoja äärimmäisen uhanalaisista pyöriäisistä. Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji. Itämeren pääaltaan pyöriäispopulaation kooksi arvioidaan akustisen seurannan perusteella vain noin 500 yksilöä. Akustisen seurannan tueksi kaivataan näköhavaintoja pyöriäisistä.

 

 

Julkaistu 7.7.2020 klo 14.32, päivitetty 9.7.2020 klo 8.46

Kohderyhmä: