Karttapalvelut ja mobiilisovellukset tuovat paikkatiedon lähes jokaisen ulottuville

Uutinen 13.12.2013 klo 15.47

Julkisen hallinnon organisaatiot avaavat parhaillaan aineistojaan maksuttomaan käyttöön. Maksuttomuus ja käyttöehtojen vapautuminen helpottavat aineistojen käyttöönottoa niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Samalla kasvaa paikkatietojen yhteiskunnallinen vaikuttavuus, kun tarpeelliset aineistot saadaan vaivattomasti suunnittelun, päätöksenteon ja liiketoiminnan tueksi.

Asia oli esillä SYKEn geoinformatiikkapäivillä 3.-4.12. Tapahtuma kokosi yhteen yli 100 paikkatietoasiantuntijaa mm. LYNET-laitoksista, ELY-keskuksista, kunnista ja alan yrityksistä

 Paikkatietoja pyritään hyödyntämään yhä useammin avoimien rajapintojen kautta. Silloin aineistokopioita ei tarvitse siirtää paikasta toiseen, vaan tietoja voidaan käyttää suoraan niiden alkulähteiltä. Rajapintoja hyödynnettäessä ja erityisesti rakennettaessa sovelluksia niiden varaan, on hyvin tärkeää, että rajapintapalveluiden toimivuuteen voidaan luottaa. Myös SYKE on julkaissut rajapintapalveluita omista aineistoistaan ja niitä myös käytetään varsin ahkerasti.

 Verkossa toimivia karttapalveluita toteutetaan yhä enemmän erilaisiin räätälöityihin käyttötarkoituksiin. Helppokäyttöiset karttapalvelut ja mobiilisovellukset tuovat paikkatiedon lähes jokaisen ulottuville. Kännykän mukana paikkatieto sujahtaa vaikka taskuun.

 Päivillä kuultiin esimerkkejä paikkatietojen hyödyntämisestä hyvinkin erilaisissa tehtävissä. Esimerkiksi ELY-keskuksissa paikkatieto on tehokkaasti otettu jokapäiväisen työn tueksi mm. maankäytön ohjaukseen, luonnonsuojeluun, vesienhoidon suunnitteluun, tulvariskien hallintaan ja liikennejärjestelmän kehittämiseen liittyvissä tehtävissä.

 Geoinformatiikkapäivien materiaali saatavana verkosta:


Kohderyhmä: