Luonnonsuojeluliitto palkitsi Itämeri-tutkija Seppo Knuuttilan

Uutinen 27.8.2018 klo 13.07

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi vuotuiset tunnustuspalkintonsa lauantaina 25.8.2018 Turun Ruissalossa vietetyssä 80-vuotisjuhlassaan. Perinteikkään Ympäristöpalkinnon sai SYKEn merikeskuksessa työskentelevä erikoistutkija Seppo Knuuttila rohkeasta toiminnastaan puhtaan Itämeren hyväksi.

Seppo_Knuuttila_elokuussa_2018
"En osaa kuvitella merkittävämpää tunnustusta, sillä arvostan liiton toimintaa todella paljon. Paras palkinto olisi silti, jos päättäjät ymmärtäisivät vihdoin tutkijoiden viestin vakavuuden. Ilmaston lämpeneminen ja biodiversiteettikato on pysäytettävä nyt, jos olosuhteet ja elämä ylipäätään tällä planeetalla halutaan säilyttää siedettävinä ja lähellä nykymuotoista”, sanoo SLL:n Ympäristöpalkinnon saanut erikoistutkija Seppo Knuuttila. © Eija Järvinen

”Seppo Knuuttilan jo lapsuudesta alkanut luonnontarkkailu on johdattanut hänet vaaroihin Itämeren aalloilla, mediassa ja viranomaisten parissa. Knuuttila on tuonut silti rohkeasti esiin Itämerta rehevöittäviä tekijöitä niin Suomessa, Venäjällä kuin Puolassakin”, kertoo SLL palkintoperusteista.

Seppo kuvaa omia tunnelmiaan palkinnon tiimoilta sanoilla ”yllättynyt, hämmentynyt ja nöyrä”.

”En osaa edes kuvitella merkittävämpää tunnustusta, sillä arvostan liiton toimintaa todella paljon. Luonnonsuojeluliiton työ esimerkiksi vanhojen metsien ja niiden lajiston puolesta on mielestäni korvaamattoman arvokasta.”

”Oman uravalintani tai alalle ajautumisen takana on jo lapsuudessa alkanut lintuharrastus ja sen kautta syttynyt rakkaus luontoon. Työ Itämeren, meriluonnon, kalakantojen ja linnuston puolesta on poikkeuksellisen motivoivaa, eikä sen tarve näytä tulevaisuudessa vähenevän. Huoleni ympäristön tilasta ja luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ulottuu laajemmalle kuin pelkästään Itämerelle. Luonto on minulle tärkeä asia, sillä se on kantanut raskaidenkin elämänvaiheiden yli.”

Tutkimustulosten saaminen julkisuuteen on tärkeää

Seppo aloitti työuransa Suomen ympäristökeskusta edeltäneessä vesi- ja ympäristöhallituksessa vuonna 1984. Työ on vienyt miehen myös julkisuuteen, kertomaan Itämeren viestiä erilaisiin tilanteisiin, niin päättäjille kuin aamuteeveen katsojille. Kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia.

”Omien tutkimustulosten saaminen julkisuuteen ja samalla päättäjien tietoon on tutkijan näkökulmasta tietysti aina tavoitteenakin ja siinä mielessä pelkästään positiivista. Lieveilmiöiltä en ole täysin välttynyt, mutta nähdäkseni nekin ovat lopulta kääntyneet itse asian kannalta positiiviseen asentoon.”

Itämeren hyväksi toimivat monet kansalaisjärjestöt ja nykyään työssä on vahvasti mukana myös muita yksityisiä toimijoita. Seppo on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. John Nurmisen Säätiön kanssa.

”Yksityiset toimijat ovat olleet todella tervetulleita. Ilman esimerkiksi juuri John Nurmisen Säätiön osaamista joidenkin Suomenlahden kannalta merkityksellisten hankkeiden menestyksellinen läpivieminen olisi voinut olla paljon hankalampaa. Paras esimerkki tästä on, että säätiön avulla Itämeren valuma-alueen suurin fosforipäästö saatiin kuriin puolen vuoden kuluessa siitä, kun me tutkijat sen paikallistimme syksyllä 2011”, Seppo kertoo.

Keskusteluun osallistuminen kannattaa

Tutkijalta odotetaan nykyään yhä suuremmassa määrin osallistumista julkiseen keskusteluun. Pitäisi olla aktiivinen, taitaa facebookit, instagramit ja twitterit.

@KnuuttilaS twiittasi ensimmäisen kerran tänä kesänä, kesäkuun alussa. Sen jälkeen tilillä on tapahtunut siihen malliin, että epäilemättä työasioiden parissa on vietetty myös vapaa-aikaa. Kannattiko se?

”Vierastin itse Twitteriä pitkään sen ikävämmän puolen ja huonon maineen vuoksi. Kesän poikkeuksellisen sinilevätilanteen, sen syiden ja tarvittavien korjaustoimenpiteiden viestimisessä se osoittautui kuitenkin verrattomaksi työkaluksi. Pystyin välittämään Itämeritietoa kansalaisille ja päättäjille, joten kyllä sen parissa käytetyt tunnit olivat vaivan arvoisia. Ja positiivista palautetta tuli paljon. Suosittelen muillekin”, hän kannustaa.

Tutkijan näkemykset kiinnostavat: twitter-tilillä @KnuuttilaS on tällä hetkellä jo yli 2300 seuraajaa.

SLL jakaa vuosittain kolme palkintoa. Ympäristöavaus-palkinnon sai tänä vuonna Soile-Maria Linnemäen perustama Vaatelainaamo Vaatepuu modernista muotiajattelusta ja kestävän kulutuksen yritystoiminnasta. Kultainen Sulka -lehdistöpalkinnon sai Helsingin Sanomissa työskentelevä toimittaja Arja Kivipelto valppaasta luontoon ja luonnonsuojeluun pureutuvasta toimittajan työstä.

Teksti: Eija Järvinen


Kohderyhmä: