Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn Paula Kivimaalle kansainvälisen konferenssin ”paras paperi” -palkinto

Uutinen 3.9.2014 klo 13.23

Paula Kivimaa, Florian Kern ja diplomi. Kuva: : Ralitsa Hiteva

Paula Kivimaa, Florian Kern ja diplomi. Kuva: Ralitsa Hiteva.

SYKEn erikoistutkija Paula Kivimaa voitti ”paras paperi” -palkinnon kansainvälisessä International Conference on Sustainability Transitions -konferenssissa. Viidennen kerran järjestettyyn konferenssiin kokoonnuttiin elokuun lopussa Utrechtissa, Hollannissa.

Kivimaan ja Sussexin yliopiston lehtorin Florian Kernin kirjoitus: Creative destruction or mere niche creation? Innovation policy mixes for sustainability transitions käsittelee eri politiikkakeinojen yhteen sovittamisen merkitystä kestävän järjestelmämuutoksen saavuttamiseksi.

Paperin pääviesti on, että yhteiskunnan järjestelmien muuttaminen vähäenergisempään suuntaan edellyttää kahdenlaisia politiikkatoimenpiteitä, Kivimaa kertoo.

Sellaisia, jotka luovat uusia kestäviä innovaatiopolkuja ja sellaisia, jotka horjuttavat olemassa olevia energiaintensiivisiä järjestelmiä, kuten liikennettä ja asumista.

Uusi arviointikehikko politiikantutkimukseen

Paperissa esitetään myös politiikantutkimukseen uusi arviointikehikko, jonka avulla voi analysoida politiikkaa ja muutoksia hallinnossa kestävän systeemisen muutoksen näkökulmasta. Kehikkoa testataan Suomen ja Iso-Britannian vähäenergisyyttä edistävien politiikkakeinojen tarkastelussa.

Arviointikehikon yhtenä tavoitteena on herätellä päätöksentekijöitä näkemään tarve radikaaleille politiikkamuutoksille, Kivimaa huomauttaa.

Vauhtia tutkijavaihdosta

Paperi sai alkunsa, kun Paula vietti viime syksyn vierailevana tutkijana Sussexin yliopiston tiedepolitiikan tutkimusyksikössä (Science Policy Research Unit, SPRU) Brightonissa. Florian puolestaan vieraili viikon ajan viime huhtikuussa SYKE:ssä, jolloin paperi viimeisteltiin.

Koko tutkimusvierailun tarkoituksena oli aloittaa yhteistyö Florian Kernin kanssa ja tehdä yhteisartikkeli politiikka-analyysiin ja systeemiseen muutokseen liittyen, Kivimaa muistelee.

Konferenssipaperi oli hyvän yhteistyön tulos ja ilman meidän molempien ajatuksia emme olisi juuri tällaiseen lopputulokseen päätyneet. Suuret kiitokset siis Florianille! Kiitos myös Tekesille ja Liikesivistysrahastolle, jotka rahoittivat työtä ja tutkimusvierailua.

Tunnustus auttaa verkostoitumisessa

Paras paperi -palkinto myönnettiin palkintoraadin mukaan esitykselle, joka ”erottuu joukosta huolellisella analyysillään politiikan roolista kestävissä järjestelmämuutoksissa”.

Palkinto on jo poikinut Kivimaalle yhteydenottoja tutkijakollegoilta eri maista sekä yhden esitelmöintikutsun Sveitsiin. Sinnikkään tutkijan motivaatio tehdä tutkimustyötä kestäviin järjestelmämuutoksiin liittyen on kasvanut entisestään.

Oli erittäin hienoa saada tunnustusta siinä kansainvälisessä tutkijayhteisössä, johon oma tutkimustyö eniten kohdistuu, Kivimaa hehkuttaa.

Lisätiedot

erikoistutkija Paula Kivimaa, Suomen ympäristökeskus
0295 251 283, @paulakivim, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: