Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Tieteiden yössä vietiin ympäristötiedettä Wikipediaan

Uutinen 17.1.2020 klo 9.15
Kalle Korhonen Koneen säätiöltä avaamassa Wikipedia-talkoot. © Katja Lepistö

Noin 80 tutkijaa ja asiantuntijaa päivittivät uusinta ympäristötutkimustietoa ja avasivat omalle tutkimusalalleen keskeisiä termejä Wikipedia-talkoissa, jotka järjestettiin yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Turussa osana Tieteiden yön tapahtumaa 16.1.2020.

Wikipediaa käytetään kaikkialla

Opiskelijat hakevat Wikipediasta tietoa tehtäviinsä, toimittajat taustoittavat juttunsa sen avulla ja tutkijat hakevat tietoa Wikipediasta, vaikka se lähdeluetteloissa harvemmin näkyy. Suomenkielisessä Wikipediassa on monien ympäristötieteen alojen käsitteiden ja ilmiöiden osalta kuitenkin merkittäviä puutteita.

Tieteiden yön tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota ympäristötiedon avoimeen saatavuuteen sekä toimia tilanteen muuttamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä Wikipedian tunnettuutta ja wikitaitoja niin yksittäisten osallistujien kuin tutkijayhteisöjenkin keskuudessa.

SYKEn Venla Riekkinen päivittämässä Wikipediaa Wikimedia Suomi ry:n Susanna Ånäsin opastuksella. © Katja Lepistö

Suomen ympäristökeskuksesta tapahtumaan osallistui 13 tutkijaa ja asiantuntijaa. Suunnittelija Venla Riekkinen oli valinnut aiheekseen Hinku-verkoston, joka on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee 80 % päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. ”Teen SYKEssä töitä Hinku-verkoston parissa, ja oli tärkeää tuoda asia myös Wikipediaan kaikkien saataville. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein Wikipediaan sisältöä, ja oli hienoa tehdä sitä yhdessä talkooporukalla”, Riekkinen sanoo.

Illan aikana käytiin läpi Wikipedian editoimisen perusteet yhdessä paikalla olleiden Wikimedia Suomi ry:n sekä tiedeviestinnän osaajan Kaskas Median Oy:n asiantuntijoiden opastuksella. Tapahtuman aikana pidettiin etäyhteydellä kontaktia eri tapahtumapaikkakuntien välillä ja osa tilaisuudesta striimattiin livenä, jonka tallenteen voit katsoa myös jälkikäteen. Talkooväen uurastuksen palkitsi Kotipizzan sponsoroima pizzatarjoilu.

Milloin viimeksi tarkistit, mitä omasta tutkimusaiheestasi kirjoitettiin Wikipediassa?

Talkooillan aikana syntyi kymmeniä uusia Wikipedia-artikkeleita ja lisäksi päivitettiin olemassa olevien puutteita monista eri aiheista kuten pölyttäjät, metsäsuhteet, hiilinielut ja ruokahävikki. Voit liittyä mukaan päivitystyöhön ja seurata työn edistymistä projektin omalla Wikipedia-sivulla. Haastamme kaikki ympäristöalan asiantuntijat mukaan päivittämään uusimman ympäristötutkimustiedon Wikipediaan!

Tapahtumaa olivat järjestämässä: Koneen säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura, Ympäristötiedon foorumi, Wikimedia Suomi ry, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö, JYU.WISDOM ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos.

Lisätietoja


Kohderyhmä: