Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Verkkosivusto maalaismaiseman muutoksesta

Uutinen 28.5.2014 klo 10.12
Muuttuva maalaismaisema

Uunituore Muuttuva maalaismaisema -verkkosivusto kertoo valokuvin suomalaisen maalaismaiseman viimeaikaisista muutoksista. Sivusto pyrkii havainnollistamaan kuinka maaseutumme on muuttunut 2000-luvun aikana. Sivuston tavoitteena on herättää sekä kansalaiset että päättäjät pohtimaan maaseutumaiseman tilaa. Millaista maisemaa sinä arvostat? Ovatko tapahtuneet muutokset sinusta miellyttäviä vai epämieluisia?Mitä sinä voit tehdä maaseutumaiseman muutoksen hyväksi?

Maiseman muutokset tapahtuvat usein niin hitaasti, että ne jäävät tiedostamatta. Muutoksen huomaa helpoiten vertaamalla toisiinsa ennen-jälkeen-kuvia samasta maisemasta. 

Kuvaparit kertovat rehevöitymisestä

Sivusto perustuu noin kymmenen vuoden väliajoin otettuihin valokuviin, jotka havainnollistavat  maisemassa tapahtuneet muutokset. Kuva-aineisto on kerätty Tapio Heikkilän vuonna 1996 aloittamassa Visuaalinen maisemaseuranta -projektissa. Seurannan aikana suomalaista maaseutumaisemaa on taltioitu lähes 5 000 valokuvaan, joista verkkosivustolla esitetään noin 300 kuvaa. 

Palvelu on tarjolla myös englanninkielisenä. Sivustoa ja sen aihepiiriä on lisäksi mahdollista kommentoida Facebookissa. Siellä voit myös jakaa omia maisema-aiheisia valokuviasi muidenkin nähtäväksi.

 Käy tutustumassa palveluun: http://www.muuttuvamaalaismaisema.fi/

Kuvapari maalaismaiseman muutoksesta