Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ekopaaston aiheena veden ja vesistöjen vaaliminen

 

Ekopaasto-kampanjoilla innostetaan suomalaisia elämäntapaan, joka huomioi kestävän kehityksen ja hillitsee myös ilmastonmuutosta. Tänä vuonna Ekopaaston aiheena on veden ja vesistöjen vaaliminen. Kampanja jakaa aiheesta tietoa ja käytännön vinkkejä.  

Ekopaasto-kampanja järjestetään kymmenettä kertaa. Kampanja kestää pääsiäissunnuntaihin asti, jolloin paastonaika loppuu. Tämän vuoden kampanjassa ovat mukana Baltic Sea Action Group, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Martat, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ympäristökeskus SYKE. 

SYKE nostaa kampanjassa esiin maailmanlaajuisesti huolta herättäneen aiheen, roskaantumisen, erityisesti muovit ja niiden mahdolliset ympäristövaikutukset.  

”Ongelman ratkomiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä eri toimijoiden ja viranomaisten välillä. Haluamme tutkimustietoa jakamalla lisätä myös kansalaisten tietoisuutta muovien ympäristövaikutuksista, ja näin vaikuttaa siihen, ettei roskia päätyisi luontoon”, sanoo tutkija Päivi Fjäder SYKEstä.  

Ympäristöasiantuntija Marika Visakova HSY:stä muistuttaa, ettei biohajoava pakkaus hajoa luonnossa kuten teollisissa prosesseissa, ja siksi on tärkeää, ettei pakkauksia päädy luontoon. 

”Suomessa jätehuollon järjestäminen on erittäin hyvällä tolalla. Roskiksia ja kierrätysmahdollisuuksia on ja niitä pitää muistaa myös käyttää”, Visakova sanoo. 

Arjen valinnoilla on merkitystä 

Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta vinkkaa. ”Tiedämme, että jokainen voi vaikuttaa sillä, mitä syö. Se, miten ruoka on tuotettu vaikuttaa Itämeren tilaan. Ruokakaupassa voi tehdä valintoja, jotka auttavat Itämerta. Kannattaa ostaa lähellä tuotettua ja välttää hävikkiä. Kannattaa suosia kasviksia, syödä kalaa ja, jos syö lihaa, syödä laitumella kasvatetun eläimen lihaa." 

Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä tuo esiin vaatteiden merkityksen. ”Vesistöjen puhtauteen voi jokainen vaikuttaa arjessa käyttämällä ja huoltamalla kestävästi vaatteita ja tekstiilejä”. Hän painottaa, että ekologisin vaate löytyy jo valmiina vaatekaapista ja kehottaa ostamaan uusia vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.  

Ilkka Sipiläinen, kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija, summaa: ”Ympäristö, vedet ja luonto eivät tunne rajoja. Se, mitä teen kotona tai mökillä, vaikuttaa kokonaisuuteen.” 

Kampanja näkyy erityisesti somessa 

Kampanja näkyy tänä vuonna erityisesti somessa. Vinkkejä paastonviettoon löytyy Ekopaaston Facebook- ja Instagram-tileiltä. Niihin päivitetään vinkkejä ja tietoa useita kertoja viikossa koko kampanjan ajan.  

Kirjoittaja 

Viestintäasiantuntija Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi  

Lisätietoja antaa myös: 
Yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen, kirkkohallitus, etunimi.sukunimi@evl.fi 

Linkkejä 

Julkaistu 16.3.2021 klo 14.58, päivitetty 17.3.2021 klo 11.13

Kohderyhmä: