Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Hanki vesireppu ja osallistu sinileväseurantaan!

Uutinen 15.4.2021 klo 16.10
Koululainen ottamassa vesinäytettä.
Koululainen ottamassa vesinäytettä. © Kuva: Ecocentrum&partners 
  

Rotary ja SYKE -yhteistyöllä edistetään lähiympäristön tutkimista kouluissa sekä kansallista sinileväseurantaa. Vuonna 2021 aukesi Rotary Vesireppu -kauppa, mikä auttaa satoja kouluja Vesirepun ”laatu/ötökät” käyttöönotossa ja auttaa oppilaita ”Oman lähiveden tarinan” tuottamisessa. Vesireppu toimintaa tukemaan ja monipuolistamaan on tehty erikseen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta saatavat VELMU-kortit.

Yhteistyön myötä myös sinileväseurannan havaintojen kattavuus kasvoi merkittävästi 2020. Toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan vapaaehtoisseurantaan paremman ympäristön vuoksi ja käyttämään Järvi&MeriWikiä.

Yhteistyöllä aktivoidaan kansalaisia tarttumaan toimeen Itämeren laajuisesti

Suomessa päätettiin perustaa 16.10.2019 Baltic Sea Rotary Action Network, jonka tarkoitus on herättää Itämeren alueen rotareiden tietoisuutta Itämeren tilasta ja aktivoida maakohtaisesti tarttumaan toimintaan Itämeren ja vesistöjen hyväksi. Toiminta ulottuu niin meri- kuin järvialueille. Rotarit tekevät yhteistyötä SYKEn kanssa Vesireppu- hankkeessa sekä SYKEn koordinoimassa valtakunnallisessa sinileväseurannassa. Yhteistyöllä edistetään ympäristökasvatusta, seurataan vesiympäristön tilaa sekä kannustetaan kansalaisia mukaan vesiympäristön seurantaan.

Kansainvälistä yhteistyöstä edistetään niin Rotarien kuin SYKEn toimesta. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän välisen Suomenlahti-yhteistyön kautta Euroopan kumppanuusvälinerahoituksen avulla SEVIRA – ja EDUWATER hankkeissa, joissa on tuotettu venäjäkieliset ohjeet sekä venäjänkielinen järviwiki, joiden avulla koululaiset myös Venäjällä voivat tutkia omia paikallisvesistöjään ja keskustella veden laadun merkityksestä rehevöitymiseen. 

Leväbarometri  
Leväbarometri kuvaa sinilevätilannetta. Kuvassa verrattu ELY-keskusten ja Rotarien havaintojen perusteella tuotettua Merialueiden leväbarometria. X-akselilla on viikko ja y akselilla levähavaintojen osuus kaikista havainnoista, arvo 1 tarkoittaa että kaikilla havaintopaikoilla on havaittu sinilevää kyseisellä viikolla.

Kesällä 2021 levää seuraamaan

Vuonna 2021 sinilevähavaintoja saatiin rotarien ansiosta 98 uudelta havaintopaikalta. Uusista havaintopaikoista 84 sijaitsi rannikolla. Vuoden 2021 tavoitteena on sisävesipaikkojen määrän kasvattaminen. Pientä kilpailuakin oli näkyvissä viime kesänä Rotary-piirien välillä, kun esimerkiksi piiri 1420 perusti peräti 59 havaintopaikkaa. Uusia havaintoja saatiin kesän aikana 11 550, joista sinilevää esiintyi 274 havainnossa (1.3.9.2020). Havainnot auttavat vesiemme sinileväbarometrien tuottamisessa, ja seuraajia kesälle 2021 toivotaan vielä lisää. 
Vesireppu ja sen sisältöä.  
Vesireppu ”Kansalaisen vesitesti”, vesirepussa näkyvä Vesitesti-logo. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettu havaintolaitepaketti on kehitetty peruskouluille ja lukioille, myymäläpakkaus (ei myynnissä vielä) ja ohjekortti Vesitesti-logolla. 
 
 

Vesireppua voi tilata nyt Rotarien verkkokaupasta

Vesireppu on laukku, jonka sisällä on näkösyvyyslevy, lämpömittari, edullisia havaintovälineitä veden laadun tutkimiseen sekä ohjekortteja havaintojen tekemiseen ja jättämiseen. Järvi- meriwiki-palveluun on laadittu sähköisiä lomakkeita, joilla havaintovälineillä tehdyn havainnon voi jättää palveluun. Vesireppua voi tilata Rotarien verkkokaupasta osoitteesta www.vesireppu.com/.

Itämeren lajit tutuksi VELMU -lajikorteilla

Opettajille ja muille ympäristökasvattajille on tuotettu VELMU-lajikortit. Lajikortit esittelevät 24 Itämeren levä-, kasvi- ja eläinlajia, joista monia voi löytää rannan läheisyydestä. Lajeista kerrotaan koko, erityispiirteet ja elinympäristö. Lajikortit ovat A5-kokoiset ja saatavilla suomeksi sekä ruotsiksi. Ota kortit mukaan luokan tai ryhmän retkelle merenrantaan tai opettele niiden avulla lajeja koulussa tai päiväkodissa. Lajikortit on toteutettu osana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen VELMU-toimintaa, jota rahoittaa Ympäristöministeriö.

 

Teksti ja lisätietoja:

Rotary Vesireppu: Matti Hakoila, Rotary, +358 400 536594, etunimi.sukunimi(at)diversey.com

Sinileväseuranta merialueilla: Sirpa Lehtinen, SYKE/Merikeskus, +358 295 251 353, etunimi.sukunimi(at)syke.fi

Sinileväseuranta järvillä: Kristiina Vuorio, SYKE/Vesikeskus, +358 259 251 757, etunimi.sukunimi(at)syke.fi

Yhteistyöhankkeet: Jari Silander, SYKE/Vesikeskus, +358 295 251 638, etunimi.sukunimi(at)syke.fi

Rotary Vesireppu -kauppa

Järvi&MeriWiki

Velmu-lajikortit


 

Kohderyhmä: