Valtakunnallinen leväkatsaus 11.7.2019: Suomen merialueilla sinilevän määrä lisääntynyt, järvillä sinilevää selvästi vähemmän

Tiedote 11.7.2019 klo 13.22
Satelliittikuva Suomenlahdelta
Sinilevätilanne 10.7.2019 satelliittikuvalta: Sinilevää sekoittunut väliveteen Suomenlahdella. Kuvassa laivoja. © ESA Copernicus Sentinel-2 Data 10.7.2019, SYKE

Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla sinilevän määrä on lisääntynyt ja levää on laajalti väliveteen sekoittuneena. Myös pintakukintoja on havaittu. Järvillä sinilevän määrä on ajankohtaan nähden vähäistä, ja epävakaan sään jatkuessa pintakukintojen runsastuminen pysyy epätodennäköisenä.

Merialueilla sinilevän määrä lisääntynyt

Sinilevää on laajalla alueella runsaasti väliveteen sekoittuneena Suomenlahden länsiosissa, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Suomenlahden länsiosissa Hangon etelä- ja länsipuolilla on havaittavissa vähäisiä pintaesiintymiä.

”Tiedot perustuvat satelliittitulkintoihin, Rajavartiolaitoksen lentäjien tekemiin havaintoihin sekä Helsingin ja Tukholman välillä kulkevan M/S Silja Serenaden Alg@line-laitteiston mittaustuloksiin”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen rannikolta sinilevähavaintoja on ilmoitettu Järvi-meriwikiin kuluneella viikolla paikoitellen Suomenlahdelta, Saaristomereltä ja Selkämereltä.

Meriveden pintalämpötila Ilmatieteen laitoksen mukaan on Perämerellä pääosin noin 11-15 °C, Selkämerellä 13-14 °C, Saaristomerellä 14-17 °C ja Suomenlahdella 13-16 °C.

Järvillä havaittu vähän sinilevää

Järvillä sinilevää on havaittu selvästi vähemmän kuin viikko sitten. Sinilevää on havaittu vain 14 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää on havaittu neljällä havaintopaikalla. Kansalaisilta on saatu nelisenkymmentä lisähavaintoa, joista kolmasosassa oli havaittu sinilevää.

"Tällä hetkellä sinilevää on havaittu järvillä selvästi vähemmän kuin tyypillisesti tässä vaiheessa kesää. Yksittäisiä runsaitakin sinileväkukintoja on toki havaittu. Mikäli viileähkö ja tuulinen sää jatkuu, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys pysyy pienenä”, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat kahdesta neljään asteeseen ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa viileämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 16-18 astetta ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 14-16 astetta. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat pääosin alle 15 astetta.

Sinileväiseen veteen on aina syytä suhtautua varoen

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevätilanne järvien ja meren rannoilla voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä ja muuttua samallakin paikalla yhden päivän aikana. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin ja viedään eläin eläinlääkäriin.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kansalaisetkin voivat perustaa omia havaintopaikkoja ja tallentaa niille sinilevähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja ja havaintoa tukevia kuvia voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa yleisestä valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Merialueiden osalta tiedotus koskee pääasiassa avomerialueita.


Leväkukintojen riskiarvio:

Valtakunnallinen levätiedotus

Kuvia

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Ryhmäpäällikkö Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Ryhmäpäällikkö Mika Raateoja, Suomen ympäristökeskus SYKE (12.7. saakka)
puh. 0295 251 536, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (15.7. alkaen)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäharjoittelija Sini Leskinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 252 096, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: