Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 24.8.2017: Järvillä sinilevä runsastunut, merialueilla kukinnat jatkuvat

Tiedote 24.8.2017 klo 12.31
Sinilevää rantakivillä
Sinilevää rantakivillä. © Kaakkois-Suomen ELY / SYKE

Sinileväkukinnat ovat runsastuneet edelleen etenkin eteläisen Suomen järvillä. Merialueilla sinileväkukintoja esiintyy Suomenlahdella, Selkämerellä sekä maan kaakkois- ja länsirannikolla. Tuuliolosuhteista riippuen sinilevää saattaa ajautua myös merenrannoille. Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina varoen, sillä se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

Järvillä sinilevä runsastunut edelleen

Sinilevää on havaittu järvillä enemmän kuin edellisellä viikolla. Sinilevähavaintoja on myös enemmän kuin ajankohdalle tyypillisesti pitkänajan keskiarvon perusteella.

Järvillä hieman sinilevää on havaittu 50 havaintopaikalla ja runsaasti 11 Etelä-Suomen havaintopaikalla. Kansalaisilta Järvi-Meriwikiin saaduista havainnoista 16 tapauksessa on havaittu sinilevää. Näistä kuudessa levää on ollut runsaasti.

”Sinilevää esiintyy yleensä runsaimmin järvillä elokuun lopulla. Viimeaikaiset voimakkaat sateet ja niiden seurauksena vesistöihin päätyneet ravinteet selittävät osaltaan levän runsastumista”, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintalämpötilat ovat monissa järvissä hieman viileämpiä kuin yleensä elokuun puolivälissä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 16–19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 11–16 astetta ja Lapissa 10–14 astetta.

Merialueilla sinileväkukinnat jatkuvat

Sinilevää esiintyy edelleen sekä pintakukintoina että veteen sekoittuneena Suomenlahdella, Selkämerellä ja Suomen kaakkois- ja länsirannikoilla.

Kansallisessa leväseurannassa runsaasti levää on havaittu Kotkan rannikkoalueella sekä Uudenkaupungin Isossa Marjakarissa. Turun, Rauman ja Haminan rannikkoalueilla on todettu hieman levää. Navakka pohjoistuuli pitänee levät toistaiseksi poissa ainakin Suomenlahden rannoilta.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on nyt noin 15–19 astetta, Saaristomerellä 16–18 astetta ja Pohjanlahdella noin 14–17 astetta.

 

Iso kartta viikon 34 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Kuvia

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Ryhmäpäällikkö Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: