Valtakunnallinen leväkatsaus 3.8.2017: Järvissä sinilevää edelleen keskimääräistä vähemmän, merialueilla kukinnat jatkuvat

Tiedote 3.8.2017 klo 12.44
Rantavesi
Sinilevää Raaseporin Stora Ramsörenin edustalla 29.7.2017. Kuva: Karl-Gustav Pihl

Sisävesillä levähavaintoja on tehty viime viikkoa enemmän, mutta edelleen pitkänajan keskiarvoa vähemmän. Sinilevät jatkavat kukintaa useilla avomerialueilla, ja havaintoja on tehty myös rannikon havaintopaikoilla ja uimarannoilla. Hämeen alueella järviä peittävästä suopursuruostesienestä on tehty useita ilmoituksia.

Järvillä sinilevä hieman runsastunut

Sinilevää on havaittu useammalla järvellä kuin edellisellä viikolla. Järvien valtakunnallisilla seurantapaikoilla tehtyjen havaintojen perusteella sinilevää esiintyy kuitenkin edelleen pitkänajan keskiarvoa vähemmän.

Järvillä hieman sinilevää on havaittu 28 havaintopaikalla ja runsaasti neljällä Etelä-Suomen havaintopaikalla. Kansalaisilta Järvi-Meriwikiin saaduista kymmenistä havainnoista 28 tapauksessa on havaittu sinilevää. Näistä kahdessa levää on ollut erittäin runsaasti.

Lämmin sää suosii sinilevien kasvua ja ne kertyvät veden pinnalle tyynellä säällä. Yleensä sinilevää ja leväkukintoja esiintyy järvillä runsaimmin elokuun alkupuolella.

Järvien pintalämpötilat ovat edelleen 1–2 astetta viileämpiä kuin tyypillisesti tähän aikaan elokuussa Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 18–20 astetta ja Lapissa enimmäkseen 14–18 astetta.

Sinileväkukinnat jatkuvat merialueella

Sinileväkukintoja on edelleen Selkämeren, Ahvenanmeren, Itämeren pääaltaan pohjoisosan ja Suomenlahden avomerialueilla. Kansallisen leväseurannan havaintopaikoista Lounais-Suomen rannikolla Raumalla, Kustavissa ja Turussa, sekä itäisellä Suomenlahdella Pyhtäältä Virolahdelle on havaittu hieman levää. Lisäksi Iistä ja Inkoosta on tullut kansalaishavainnot runsaasta levämäärästä ja sinilevää on havaittu useilla Helsingin ja Espoon uimarannoilla.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on nyt noin 16–18 astetta, Saaristomerellä 19 astetta ja Pohjanlahdella noin 14–17 astetta.

Suopursuruostesientä Hämeen alueella ja Turun saaristossa

Viime päivinä Hämeen alueella on tullut useita ilmoituksia ruskeaksi värjäytyneistä järvivesistä, joita aiheuttaa suopursuruostesienen itiöt. Myös Turun saaristossa useilla rannoilla on tavattu samaisten itiöiden muodostamia ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja.

Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat. Eniten suopursuruostesientä esiintyy heinäkuun lopusta elokuulle. Tyypillisesti sitä esiintyy eniten kuusen ja suopursun levinneisyysalueella.

Iso kartta viikon 31 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Kuvia

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE (4.8. saakka)
puh. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.8. alkaen)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Mika Raateoja, Suomen ympäristökeskus SYKE, (7.8. alkaen)
puh. 0295 251 536, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Viestintä

Viestintäassistentti Suvi-Anne Kinnunen, Suomen ympäristökeskus SYKE (4.8. saakka)
puh. 0295 251 840, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.8. alkaen)
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: