Valtakunnallinen leväkatsaus 9.7.2020: Sinilevätilanne on maltillinen sekä sisävesillä että merialueilla

Tiedote 9.7.2020 klo 12.46
© Ilkka Lastumäki

Sinilevätilanne on jatkunut rauhallisena sekä sisävesillä että merialueilla. Tuulinen ja pilvinen sää on edelleen kuluvalla viikolla hillinnyt leväesiintymiä, ja epävakaan sään jatkuessa sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys säilyy pienenä. Järvillä on tällä viikolla havaittu ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän sinilevää. Merialueidenkin havainnot ovat valtaosin joko levättömiä tai koskevat pieniä määriä levää, lukuun ottamatta Turun saaristosta ja Uudenkaupungin edustalta tehtyjä yksittäisiä runsaita havaintoja.

Järvillä havaittu tavanomaista vähemmän sinilevää

Järvillä sinilevää on havaittu vähemmän kuin edellisinä viikkoina. Hieman sinilevää on havaittu 14:llä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla, ja runsaasti sinilevää on havaittu vain neljällä havaintopaikalla. Kansalaisilta on saatu 41 havaintoa, joista vain yhdeksässä on havaittu sinilevää.

”Tällä hetkellä sinilevää on havaittu järvillä vähemmän kuin tyypillisesti tässä vaiheessa kesää. Vain muutamalla eteläisen Suomen järvellä on havaittu runsaasti sinilevää. Mikäli epävakainen ja tuulinen sää jatkuu, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys on edelleen pieni”, toteaa korkeakouluharjoittelija Jere Laine Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat monin paikoin yhdestä kahteen astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa viileämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 16-19 astetta ja Pohjois-Suomessa ja Lapissa pintaveden lämpötilat ovat 7 ja 16 asteen välillä.

Merialueilla levätilanne on viime viikon tapaan maltillinen

Tuulinen sää on edelleen pitänyt sinilevät sekoittuneena vesipatsaaseen, ja pilvinen sää on osaltaan hillinnyt leväesiintymiä. Satelliittihavainnoissa on näkynyt pieniä leväesiintymiä Suomenlahden selkävesillä, muutoin pilvinen sää on haitannut havaintojen tekemistä.

Havainnot ovat tällä viikolla olleet Pohjanlahden rannikolla, Ahvenanmaalla, Saaristomeren ulommissa osissa, sekä Suomenlahden rannikkoalueilla suurimmaksi osaksi ei levää -havaintoja. Hieman levää -havaintoja on tehty yksi Rauman edustalta, useampia Turun saaristossa, muutama havainto Helsingin edustalta, sekä muutamia Porvoon ja Loviisan edustalta. Myös Haminan edustan rannikolta sekä avomerialueelta on tehty hieman levää -havainnot. Runsaasti levää -havaintoja löytyy yksi Turun saaristosta, sekä yksi Uudenkaupungin edustalta.

”Viime viikon tapaan leväesiintymistä ei merialueilla ole ollut kovin montaa havaintoa. Kovat tuulet ovat pitäneet levät sekoittuneena vesipatsaaseen, eivätkä säät muutenkaan ole olleet järin suotuisia sinilevien kasvulle. Levähavaintoja on ollut enemmän sisäsaaristossa hieman suojaisammilla alueilla, missä vesi ei ole pysynyt sekoittuneena.” kertoo tutkija Kaisa Kraft Suomen ympäristökeskuksesta.

Veden sekoittuminen tuulien johdosta on laskenut myös pintaveden lämpötilaa, joka merialueilla vaihtelee pohjoisen 12 asteen ja eteläisen rannikon sisälahtien 19 ja 20 asteen välillä. Sääolosuhteissa ei näillä näkymin ole loppuviikon aikana odotettavissa suuria muutoksia, joten sinilevätilanne jatkunee rauhallisena.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä jokaisella on mahdollisuus perustaa oma havaintopaikka ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Järvi-meriwikistä löytyy ohjeet sinilevähavainnon tekemiseen. Myös yksittäisiä havaintoja voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Palvelusta löytyvät perustiedot kaikista yli hehtaarin kokoisista järvistämme ja Itämeren eri alueet. Käyttäjät voivat jakaa palvelussa muun muassa valokuvia ja muita havaintoja.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Sinilevähavainnot myös Itämeri.fi-palvelussa

Tänä kesänä otetaan käyttöön myös Itämeri.fi-palvelun Levähavainnot-internetsivu. Kyseisellä Levähavainnot-sivulla esitettävä sinileväkartta yhdistää samaan näkymään Järvi-meriwikiin ilmoitetut sinilevähavainnot, Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevähavainnot ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin perustuvat sinilevähavainnot viimeisten kolmen päivän ajalta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.


Leväkukintojen kesän riskiarvio

Levätilannekooste

Satelliittikuvia

Kansalaiskysely - kerro mielipiteesi vesistöjen tilasta

Anna palautetta verkkopalveluista

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

  • Korkeakouluharjoittelija Jere Laine, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 252 205, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

  • Tutkija Kaisa Kraft, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 970, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (10.7. asti)
  • Erikoistutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristokeskus SYKE, puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (13.7. lähtien)

Itämeren tila

  • Erikoistutkija Mika Raateoja, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 536, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (10.7. asti)
  • Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristokeskus SYKE, puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (13.7. lähtien)

Viestintä

  • Viestintäharjoittelija Sini Harvo, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 252 184, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kohderyhmä: