Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Helena Valve

HT, Erikoistutkija

 

Ympäristöpolitiikan ja teknologiatutkimuksen dosentti, Helsingin yliopisto

etunimi.valve@ymparisto.fi
Puhelin: 295 251 723

Suomen ympäristökeskus
Systeeminen muutos

Postiosoite: Latokartanonkaari 11 00790 Helsinki 

Tehtävät

Työssäni selvitän, miten ympäristöpolitiikalle asetetut tavoitteet kääntyvät toiminnaksi. Millaisten prosessien ja toimijaverkostojen välityksellä yhteiskunnallinen muutos etenee?

Yhdessä kollegojeni kanssa olen tarkastellut vesien- ja merensuojelun ohjauskeinojen vakiintumista ja vaikuttavuutta. Tutkimuksissa paneudumme lisäksi kierto- ja biotalouden edistämiseen. Suomen akatemian QUMARE-hanke jäsensi erityisesti ravinnekierrätyksen mahdollisuuksia ja politiikkaa.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama BlueAdapt -hanke etsii innovatiivisia yhteiskunnallisia ratkaisuja, jotka turvaavat sekä vesiekosysteemien että taloudellisten ja sosiaalisten järjestelmien kestävyyden. Tässä hankkessa koordinoin Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa toteuttavia murrosareenakokeiluja.

Monet tutkimuksistani tarkastelevat teknologiamuutosten vaikutuksia ja niiden arviointia. Ympäristötiedon tuotannon ja hyödyntämisen kysymykset ja niitä koskevat jännitteet ovat tärkeitä tutkimusteemoja. Baltic gender -hankkeessa (Horizon 2020) selvitetään, miten sukupuoli- ja tasa-arvokysymykset tulisi huomioida merentutkimuksen käytännöissä ja kysymyksenasetteluissa.

Samassa vedessä hanke paneutuu puolestaan maatalouden vesiensuojelun kipupisteisiin ja niiden ratkaisumahdollisuuksiin.

Artikkelit ja julkaisut SYKEn tietokannassa

Julkaistu 7.5.2013 klo 13.00, päivitetty 14.2.2020 klo 16.37

Kohderyhmä: