Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Paula Kankaanpää

Kankaanpää Paula Kuva
 

Johtaja

Merikeskus

Sähköposti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Puhelin: +358 40 777 825

Suomen Ympäristökeskus (SYKE)

Merikeskus

Latokartanonkaari 11

00790 Helsinki

 

Nykyinen tehtävä

Johdan Suomen ympäristökeskuksen Merikeskusta  ja olen SYKEn johtoryhmän jäsen. Keskeisin osa työtäni on tutkijoiden ja asiantuntijoiden työn tukeminen ja Merikeskuksen toiminnan strateginen kehittäminen, sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.

Vastaan yhdessä Merikeskuksen johtoryhmän kanssa Merikeskuksen hallinnollisista ja rahoitukseen liittyvistä töistä, projektien suunnittelusta, ulkopuolisen rahoituksen hankinnasta sekä merentutkimusalus Arandan toiminnasta.

Panostan tällä hetkellä yhteiseen visioomme: Merikeskus on globaalisti arvostettu ja kansainvälisesti toimiva edelläkävijä rannikkomerien laaja-alaisessa tutkimuksessa ja seurannassa, sekä merien ympäristötutkimuksen menetelmien kehittämisessä. SYKEn strategian mukaisesti, tavoitteenamme on tuottaa tietoa ja ratkaisuja kestävän ympäristön ja yhteiskunnan rakentamiseen.

Hankkeet

Päätehtävieni ohella olen vastuullisena johtajana kansallisessa Meritietoportaali -hankkeessa, joka toteutetaan kaikkien Suomen valtion meritietoa ja dataa keräävien laitosten yhteistyönä.

Olen myös mukana "Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa kasvaneen epävarmuuden aikana" -hankkeessa, jossa tutkijat tuottavat tausta-aineistoa ulkoministeriölle.

Asiantuntemus

Minulla on 30 vuoden kokemus erityisesti arktisia alueita ja meriä koskevasta kansainvälisestä ympäristöyhteistyöstä, sekä tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutuksesta ja monitieteisen tutkimusyhteisön johtamisesta.

Haluan edelleenkin kehittää asiantuntemustani ympäristöä koskevan tutkimuksen ja päätöksenteon vuorovaikutuksesta kansainvälisessä yhteistyössä Itämerellä, arktisella alueella ja globaalisti.

Tausta

2000–2015 Ennen nykyistä tehtävääni, toimin globaalimuutosta, kestävää kehitystä sekä ympäristö- ja vähemmistöoikeutta tutkivan Arktisen keskuksen johtajana Lapin yliopistossa. Huolehdin myös Lapin yliopiston tutkimuksesta vastaavan vararehtorin tehtävistä vuosina 2006 –2009. Johtajuuskautenani Arktiseen keskukseen perustettiin sen kuusi tutkimusprofessuuria, uudistettiin tiedekeskusnäyttely ja avattiin Suomen arktisista asioista tiedottava portaali.

1991–1999   Toimin Ympäristöministeriössä arktisten alueiden, Barentsin alueen sekä Etelämantereen ympäristöasioita valmistelevana ylitarkastajana. Osallistuin Rovaniemi-prosessin, Arktisen Neuvoston ja Barentsin Neuvoston ympäristötyöryhmän käynnistämisneuvotteluihin.

Monitieteinen luonnonmaantieteen alan koulutukseni sisältää ympäristötieteitä, kulttuuri- ja talousmaantiedettä, biologiaa ja geofysiikkaa. Merentutkimuslaitoksen tutkijana 1980-luvun lopulla kokosin väitöskirjani aineiston ja väittelin vuonna 1998 Itämeren ahtojäistä Helsingin yliopistossa.

Työskentelyni ulkomailla:

2010      Vierailevan tutkijana Dartmouth Collegen Dickey Centerissä tutkien arktista hallintoa

1998–1999  Apulaispääsihteeri Arktisen Neuvoston luonnonsuojelutyöryhmässä (CAFF) Islannin Akureyrissa

1990     Jääntutkijana Alaska Fairbanksin Geofysiikan laitoksella

Nykyiset jäsenyydet

2018–    International Council for Exploration of the Sea, Ympäristöministeriö, Suomen edustaja

2018–2020  Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan neuvottelukunta, jäsen

2017–    International Arctic Science Committee, Suomen edustaja, Tiedeakatemiain neuvottelukunta

2017–2019  Arktinen taustaryhmä, Ympäristöministeriö

2016–2018  Etelämannertutkimuksen koordinaatioryhmä, Opetusministeriö

2015–   Polaaritutkimuksen kansallinen komitea, puheenjohtaja

 

CV ja julkaisut (PDF englanniksi, 1/2018)

 

Julkaistu 11.1.2018 klo 11.15, päivitetty 1.2.2019 klo 16.53

Kohderyhmä: