Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman on valittu Vuoden YK:n ystäväksi

Uutinen 18.10.2020 klo 9.05
 

SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman liittyy arvovaltaiseen joukkoon, kun hänelle myönnetään Vuoden YK:n ystävä -kunniamaininta maanantaina alkavalla YK-viikolla. Neljättä kertaa jaettavan maininnan aikaisempia saajia ovat presidentit Tarja Halonen, Martti Ahtisaari sekä Sauli Niinistö. Suomen YK-liitto yhdessä YK:n ystävät -verkoston kanssa myöntää kunniamaininnan vuosittain henkilölle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävästi YK:n tunnettuutta Suomessa, Suomen aktiivista roolia YK:ssa tai toiminut YK:n roolin vahvistamiseksi kansainvälisesti.

Furman vastaanottaa kunniamaininnan mittavasta työstään kestävän kehityksen edistämisen parissa. SYKEn lisäksi Furman toimii muun muassa Kestävyyspaneelin puheenjohtajana. ”Olen tehnyt koko työikäni kansainvälistä ympäristönsuojelua. Olen nähnyt, että se on rauhantyötä”, kuvailee Furman. ”Vaikka toimiminen YK:n työohjelman edistämiseksi on virkatyötäni, minulle se on samalla kanava toteuttaa ihmisenä olemistani, suojella heikkoja ja turvata planeetan ekosysteemejä.”

Furmanin siteet YK:n toimintaan ovat läheiset, sillä hän on ollut mukana arvioimassa kestävän kehityksen tilaa YK:n asettamassa 15 huippuasiantuntijan riippumattomassa ryhmässä. Ryhmä selvitti neljän vuoden ajan sitä, mitä maiden ja YK:n pitäisi tehdä, jotta maailman kehitys saataisiin murrettua kestävälle polulle.

Tutkijaryhmä antoi raporttinsa maailman johtajille viime vuonna todeten tilanteen erittäin vakavaksi. Lisääntyvä eriarvoisuus ja ympäristössä tapahtuvat muutokset kuljettavat kehitystä yhä kauemmaksi turvallisesta ja oikeudenmukaisesta maailmasta. Muutos kestävälle polulle on tutkijaryhmän mukaan kuitenkin vielä mahdollinen. ”Se edellyttää isoa yhteiskunnallista murrosta, johon tarvitaan meitä kaikkia”, sanoo Furman. ”YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toimivat muutoksen kompassina.”

”Olen suunnattoman kiitollinen saamastani tunnustuksesta. Minulla on ollut ilo työskennellä osaavien ja innostuneiden ihmisten kanssa ja nöyränä haluan jakaa iloni heidän kanssaan. Valinta on osoitus kestävän kehityksen ja sitä tukevan tutkimuksen tärkeydestä”, Furman kiittää ja jatkaa: ”Toivonkin, että työni ja tämä YK:n ystävien myöntämä tunnustus rohkaisee niin nuoria kuin aikuisiakin toimimaan planetaarisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Se on erinomainen tuki jokaisen omalle hyvinvoinnille.”

Vuoden YK:n ystävän valinnan tekee YK:n ystävät -verkoston johtotiimi. YK:n ystävien tavoitteena on vahvistaa suomalaisten YK-osaamista ja tehdä tunnetuksi Suomen YK-politiikkaa. Kunniamainintaa juhlistetaan Agenda - Art 2030 -taidetapahtuman avajaisten yhteydessä.

Lisätietoja

Professori Eeva Furman, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 295 251 123, eeva.furman@ymparisto.fi

Eeva Furmanin henkilöesittely

Vuoden YK:n ystävä -esittelyvideo


Kohderyhmä: